Произвођачке цене у индустрији у еврозони и ЕУ месечно порасле за 0,2 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Dec.2023, 14:46

Произвођачке цене у индустрији у еврозони и ЕУ месечно порасле за 0,2 одсто

Произвођачке цене у индустрији су октобру месечно порасле за 0,2 одсто, како у еврозони, тако и у ЕУ, саопштио је данас Евростат. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst На годишњем нивоу су цене пале за 9,4 одсто у еврозони и за 8,7 одсто у ЕУ у односу на октобар 2022. године.
У ЕУ су произвођачке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << цене порасле за 0,6 одсто месечно у енергетском сектору, док су цене капиталних и трајних потрошних добара остале непромењене у односу на септембар, наводи се на сајту Евростата.
Цене нетрајних потрошачких производа су месечно смањене за 0,1 одсто, а репроматеријала за 0,3 одсто.
Највећи месечни раст произвођачких цена у ЕУ индустрији је забележен у Ирској за 4,9 одсто, Италији – 2,2 одсто и Холандији – 0,7 одсто, а највећи пад у Луксембургу за 3,7 одсто, Летонији – 2,7 одсто и Грчкој – 1,9 одсто.
На годишњем нивоу су произвођачке цене у енергетском сектору пале за 22,7 одсто, цене интермедијарних производа за 5,3 одсто, док су цене трајних потрошних добара порасле за 3,1 одсто, цене капиталних добара за 3,5 одсто, као и цене нетрајних потрошних добара за четири одсто.
Највећи годишњи пад произвођачких цена у ЕУ индустрији је регистрован у Бугарској за 25,9 одсто, Белгији – 20,5 одсто, Грчкој – 14,7 одсто, а највећи раст у Луксембургу – 18,4 одсто, Словенији – 2,5 одсто и Словачкој – 1,1 одсто.
80 odsto vozila u našoj zemlji troši dizel

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Произвођачке цене у индустрији у еврозони и ЕУ месечно порасле за 0,2 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.