14 знакова да вас је одгајао нарцисоидни родитељ: последице таквог одрастања могу бити погубне

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2024, 08:43

14 знакова да вас је одгајао нарцисоидни родитељ: последице таквог одрастања могу бити погубне

Односи родитеља и деце често су пуни драме, посебно у тинејџерским годинама. Међутим, за оне које одгајају нарцисоидни родитељи, последице могу бити озбиљније и трајније. Фото: Pexels/Cottonbro Родитељ нарцис је значајан изазов за свако дете. С обзиром на то да нарциси своју децу доживљавају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као продужетак сопствене личности – они им ускраћују аутентичност и могућност да буду другачији од њих.
Деца коју су одгајали родитељи нарциси пролазе кроз дуг пут од траума до промена које ће им омогућити срећан живот.
Дете нарцисоидног родитеље неретко касније у животу постане зависно од токсичних односа и заробљено у нездравим обрасцима понашања.
Оваква деца могу касније у животу да покажу и црте личности егоиста или козависних емпата. Мисле да морају љубав да заслуже, имају јак осећај да нису ни довољно добри ни вредни. Имају огроман осећај кривице и увек се извињавају, чак и када то није потребно. Неретко су и анксиозни и неспособности да се носе са проблемима у животу.
Знакови да су вас одгајали нарцисоидни родитељи Психоаналитичар Бабита Спинели открила је која су уобичајена понашања према којима је могуће препознати нарцисоидног родитеља.
– Не признају да су непристојно поступили или погрешили.
– Избегавају да разговарају о питањима због којих је дете забринуто.
– Нису отворени или поштени комуникатори.
– Њихова љубав је условна , што значи да у већини случајева очекују савршенство и разочарају се ако посрнете, погрешите или на неки начин не испуните њихова (не)реална очекивања.
– Криве вас кад нешто пође по злу.
– Емоционално-манипулативним понашањем изазивају осећај кривице кад покушате да поставите здраве границе.
– Потребна им је претерана пажња, али ретко вам посвећују пажњу коју њихово дете жели или му је потребна.
– Често више брину о ономе шта други мисле о њима, него што узимају у обзир дечја осећања.
– Доминирају у разговору и не дају простор за разговор.
– Поткопавају изборе своје деце, нарочито одрасле.
– Понашају се као мученици или глуме жртву.
– Исмевају или одбацују емоционалне реакције детета.
– Љубоморни су на живот који сте себи створили. То чешће може да се примети код жена нарциса, посебно у односу мајки према својим ћеркама или снајкама.
-Склони су препотенцији и покушавају да вам наметну свој начин рада.
Утицај нарцисоидног родитеља на дете у одраслој доби Према терапеуткињи Венди Бехареј, одгајање од стране нарцисоидног родитеља утиче на одабир партнера касније у животу.
На пример, неки ће тражити исту динамику коју су имали док су одрастали, једноставно зато што им је она позната. То би могло да доведе до токсичног односа – поготово ако се људи стално виђају с нарцисима.
С друге стране, они који одражавају нарцисоидне особине својих родитеља у одраслој доби могу да изаберу партнера који је благог понашања или пасиван у покушају да контролишу себе, каже Бехареј.
Сами можете да покажете знакове нарцисоидног понашања Кад су родитељи нарциси, то може да доведе до онога што ова терепауткиња назива „наслеђем нарцизма“, у којем дете одраста и опонаша оно што му је било узор.
„Особе верују да имају право, контролишу и захтевају, а истовремено могу бити врло критични и врло осетљиви на критике“, додаје она.
Жртвујете сопствене емоције Неки ће одрасти, али остати заглављени у улози коју су морали да преузму као деца
Преузмите андроид апликацију.
Чланак 14 знакова да вас је одгајао нарцисоидни родитељ: последице таквог одрастања могу бити погубне се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.