Dečiji radovi prava su slika primene znanja

Izvor: Megafon.co, 15.Maj.2024, 20:31

Dečiji radovi prava su slika primene znanja


Osnovna škola Stefan Nemanja dugi niz godina radi na tome da praktična primena znanja bude prikazana kroz različite dečije radove.
“Mi smo i pre donošenja Zakona i uvođenja nekih slobodnih nastavnih aktivnosti kroz koje postoji predmet preduzetništvo, imali aktivnosti i imali neke radionice gde su se deca na neki način bavila preduzetništvom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << U stvari prikazivala svoje radove i radila mimo one redovne nastave i mimo onoga što su primali na redovnim časovima”, kaže direktorka OŠ Stefan Nemanja, Aleksandra Projović.
Foto – Aleksandra Projović U OŠ Stefan Nemanja kažu da je to veoma važno da bi se učenici animirali. Da bi im se, napominju, pokazalo zbog čega oni zapravo nešto uče. Iako se o praksi više priča u srednjoj školi, praktičan rad u OŠ Stefan Nemanja se podrazumeva.
“Uzeću primer jednog Programa u koji je škola uključena dugi niz godina. To je Eko-škola i kroz Eko-školu postoje različite radionice kroz koje učenici uče o reciklaži. Prave različite predmete, učestvuju na različitim konkursima i konkretno sve to prikazuju i u školi. Rade od prvog koraka recikliranja papira, pa do onog završnog, kako zapravo izgleda reciklirani papir”.
Od teorijskog znanja do izložbi Kroz taj Projekat, kaže direktorka škole, učenici od prvog do osmog razreda uče proces reciklaže.
“Pravimo izložbe. Prave prodajne izložbe. Prave se maskembali sa različitim maskama koje su napravljene od recikliranog materijala. I na taj način podižemo svest šta je važnost. Zašto je toliko važno reciklirati”, ističe direktorka koliko je značajno očuvanje životne sredine.
Učimo ih da sa tim znanjem mogu u budućnosti da stvaraju i da se bave tom oblašću. Mnogi učenici su dobijali nagrade za neka svoja dela kada bismo se javili na neki od konkursa. I sama škola nagrađena je zbog istrajnog rada na podizanju svesti o reciklaži.
Foto – OŠ Stefan Nemanja *Ovaj prilog deo je projekta “Praksa u školama – korak ka profesionalnom razvoju”. Projekat je podržan od strane GO Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.