KAKO POSTATI SRBIN? I ŠTA JE TO?

Izvor: Kurir, 30.Jan.2012, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO POSTATI SRBIN? I ŠTA JE TO?

Prva istina: mi smo sportska nacija. I tačka. To nam je ispisano u genima. Ma, nema te vekne hleba i parčeta zemlje koje ne bismo žrtvovali zarad uspeha naših sportista. Ponos je nemerljiv i nezamenljiv. Sportisti su ogledalo nacije. Sve ove medalje, trofeji, slavlja na ulicama... Nacionalni delirijum. Tu se prepoznajemo i po tome nas prepoznaju.

Druga istina.

Mi smo divljaci. I tačka. To nam je ispisano u genima. Ko još mari za veknu hleba i parče zemlje kad treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izlomiti, zapaliti, povrediti stranca i uništiti njegovu imovinu? Huligani su ogledalo nacije. Svi ti polupani automobili, razbijene glave, noći iza rešetaka... Nacionalno bezumlje. Tu se prepoznajemo i po tome nas prepoznaju.

Treća istina.

Mi smo politička nacija. I tačka. To nam je ispisano u genima. Vekna hleba ili parče zemlje daleko su od pameti osoba koje se bave ovom delatnošću. Ima važnijih stvari u životu. Treba procunjati planetom, slikati se na važnim mestima i s važnim facama... Svi smo bar jednom pomislili: „Da mi je samo da koji dan budem predsednik“. Tu se prepoznajemo i po tome nas prepoznaju.

Jedino pitanje. I ko je sad tu pravi Srbin, ili žitelj Srbije, da budemo politički korektni? Naši zlatni sportisti iz prve istine, huligani iz druge, ili pak političari iz treće. Niko? Ili svi? Gde je ta raskrsnica na životnom putu na kojoj se odredi budućnost? I na koju stranu skrenuti kad se do nje dođe? Zavisi koga pitate. Svako će vam reći da je izabrao pravo skretanje. Dakle, nema raskrsnice, nema dobrih i loših skretanja. Samo je svest bitna. Stalna i sveprisutna ljudskost, da nas izbavi od jada koji sami sebi serviramo.

I, naravno... BRAVO, Nole! BRAVO, vaterpolisti! BRAVO, rukometaši! Vi jeste ponos Srbije!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.