Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2024, 15:22

Lula: Brazil razmatra mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi Pojas i put

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da njegova administracija razmatra "predlog za pridruživanje" inicijativi Pojas i put, glavnom kineskom infrastrukturnom i investicionom projektu.

Kako se navodi, Lula je izrazio otvorenost za pristupanje inicijativi sve dok to, kako je naveo, "donosi opipljive rezultate".

"Pošto Kina želi da razgovara o ovom Putu svile (prethodni naziv inicijative), moraćemo da pripremimo predlog za procenu šta dobijamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su koristi za Brazil ako učestvujemo u ovoj stvari?", rekao je on.

Ovo je prvi put da je brazilska vlada otvoreno najavila mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi, uprkos tome što je Kina u prošlosti uputila nekoliko poziva, navodi list.

Brazil nije bio voljan da se pridruži trgovinskoj i infrastrukturnoj mreži sa Kinom i jedna je od tri južnoameričke zemlje koje ne učestvuju u ovom projektu, zajedno sa Kolumbijom i Paragvajem.

Brazil i Kina ove godine obeležavaju 50 godina bilateralnih odnosa, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping prisustvovati samitu G20 u Rio de Žaneiru u novembru.

Lula je u četvrtak izjavio da će biti gost na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji se održava u novembru u Peruu, navodi kineski list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.