Ministarstvo kulture osuđuje rehabilitaciju ratnog zločinca Džafer Deve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2024, 10:25

Ministarstvo kulture osuđuje rehabilitaciju ratnog zločinca Džafer Deve

Ministarstvo kulture Republike Srbije oštro osuđuje nastavak radova na obnovi kuće nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Južnoj Mitrovici i upozorava da je reč o nedvomislenom pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, kao i da se pod maskom kulture, ostvaruju projekti revizionizma i falsifikovanja istorije. Priština je u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu i jednostranosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i „regionalni kulturni centar“.

Ovo može delovati groteskno ili čak apsurdno, ali svakako nije slučajno. Na ovakvom bizarnom projektu koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, Priština insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije.

Jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas.

Progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo podseća da je reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.