Izvor: Danas, 12.Maj.2015, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća proizvodna investicija

Šabac - - Italijanska firma Camozzi kupila je u Slobodnoj zoni Šabac sedam hiljada kvadrata poslovnog prostora za proizvodnju pneumatskih delova. Ukupna investicija iznosi deset miliona evra, a zaposliće se stotinu ranika. Polovina od njih biće inženjeri.

Ova firma ima predstavništva u 70 zemalja i ukupno zapošljava 2.300 stručnjaka i radnika. To je ujedno i najveća investicija u proizvodnoj delatnosti u Šapcu, a poređenja radi u Hotel "Sloboda" uloženo je 15 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << evra, ali je to uslužna delatnost gde je posao našlo oko stotinu lica. Iako ima Severozapadnu industrijsku zonu na oko 500 hektara u koju je uloženo deset miliona evra u opremanje, do sada nije bilo većih investicija u nju. S druge strane, Istočna industrijska zona, a devedesetih godina najopremljenija slobodna zona u Srbiji, sa oko 23.000 kvadrata izgrađenih skladišta i drugog poslovnog prostora, tri železnička koloseka i druge saobraćajnice, i mogućnosti širenja na 50 hektara, takođe nije bila predmet interesovanja stranih investitora. Krajem prošle godine, uprkos dolasku dva turska investitora koja je doveo ministar Rasim LJajić odustala su od ulaganja. U Severozapadnoj industrijskoj zoni turski investitor bio je zainteresovan za izgradnju mlekare, koja bi zapošljavala stotinak radnika, i koja bi izvozila sireve u Rusiju. Drugi turski investitor obećavao je u Slobodnoj zoni veliki proizvodni pogon u obradi drveta, koji bi zaposlio čak 400 radnika. Međutim, kako priznaje gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, bilo je i nelojalne konkurencije u tome.

Gradska skupština donela je odluku o smanjenju lokalnih taksi i dažbina i druge pogodnosti za one investitore koji bi zapošljavali stotinu i više radnika. Uprkos tome za sada u Šapcu nema investicija koji bi zaposlili veći broj radnika. Na spisku nezaposlenih je više od 11. 000 lica, a poređenja radi tokom uglavnom neuspešne privatizacije bez posla je ostalo nekoliko hiljada radnika. Jedna od osnovnih pretpostavki za dolazak stranih investitora je izgradnja auto-puta Ruma - Šabac - Loznica, ali se o tome još uvek ćuti iako dnevno ovim pravcem prođe više od 10.000 vozila. Ovaj auto-put, doduše ne pravi jer bi imao po dve kolovozne bez zaustavne trake, koštao bi oko sto miliona evra. Iako ima brojne prednosti, kao što je blizina Beograda i Novog Sada, nema naznaka kada će biti započet. Takođe, iako ima planova za izgradnju velike međunarodne luke, a prevoz vodenim putem je dvadesetak puta jeftiniji od drumskog, od toga za sada nema ništa. Čak se ni plovni kanal Savom ne čisti. Železnički saobraćaj takođe je zapostavljen dok je nekada pruga od Zvornika preko Šapca do Rume bila najopterećenija u Srbiji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.