Ne gomilati teorijsko znanje bez prakse

Izvor: Megafon.co, 01.Maj.2024, 12:40

Ne gomilati teorijsko znanje bez prakse

Vrlo je važno ne gomilati puko teorijsko znanje bez praktične primene, iako na nivou osnovnih škola nema usmeravanja ka srednjim pre sedmog razreda, kažu u niškoj Osnovnoj školi Njegoš. Oni se ponose praktičnim radom sa svojim učenicima koji je, kako kažu, iznedrio brojna priznanja i talente.

“Od predmeta koji imaju mesta za otkrivanje afiniteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << dece najviše prednjače informatika i tehnika i tehnologija. Što se tiče informatike i pravljenja onih bazičnih programa na kompjuteru, tu deca već dođu sa dobrim predznanjem. Jer su vremena sada sasvim drugačija i deca su već upućenija u osnove informatike. Do programa Skreč i Pajton koji se upotrebljavaju u osnovnoj školi. U OŠ Njegoš dobili smo, u saradnji sa Gradom i raznim organizacijama, jednog drona i jednog bazičnijeg robota koji može da ima one osnovne programe koji se mogu isprogramirati i povezati sa njim”, priča direktor OŠ Njegoš u Nišu, Bojan Krstić.
Foto – Bojan Krstić On najavljuje renoviranje bazena u školskom dvorištu zbog modelarstva iz oblasti brodogradnje. Podseća i da je Njegoš jedina škola sa teritorije Gradske opštine Pantelej koja ima saobraćajni park.
“Sve to daje mogućnost nastavnicima da na saobraćajnoj sekciji predstave deci osnovno saobraćajno obrazovanje iz teorije, ali i iz prakse. Mi smo i domaćini i opštinskog i gradskog i regionalnog takmičenja Šta znaš o saobraćaju, gde sve druge škole dolaze kod nas. Imaju model kružnog toka, slepe ulice, semafora koji rade, koje uključujemo, pružnog prelaza”, opisuje Krstić.
Foto – OŠ Njegoš Podseća da je iz njihove škole glume potekla jedna od glumica u seriji Kalkanski krugovi. Smatra da, ako škola uspe da u nekoliko generacija iznedri jednog kvalitetnog glumca, onda to predstavlja ogromno zadovoljstvo. Ponosno govori i o učeniku koji je osvojio drugo mesto u Tršiću iz gramatike i pravopisa. Kasnije je sve to predstavio kroz prezentacije i držanje časova učenicima.
“U praksi možda u ovoj školi skriveno čuče negde, neka grupica, možda i desetine budućih prosvetnih radnika. Pa im eto šanse kroz prezentacije i uz saradnju sa svojim nastavnicima da osete čari ovog posla i da prvi put održe čas svojim drugarima”, objašnjava Krstić.
Đaci humanitarci U školi njegoš deca se kroz praksu uče i humanosti.
“U praksi radimo na humanitarnim akcijama. Imali smo ih na desetine. Za pomoć ili za neku operaciju, za neko lečenje. Ili za finansijsku pomoć ako imaju problem neke porodice koje će ostati bez stana jer su pod kirijom. Ili za pomoć deci koja dolaze slabije odevena u zimskim danima”, kaže Krstić.
Na jednom od konkursa učenica OŠ Njegoš osvojila je prvo mesto i plasman na evropsko takmičenje u likovnoj kulturi.
“Među decom sigurno postoji neki likovni ili muzički umetnik. I to treba dalje negovati. Verovatno usmerenje ide ka Umetničkoj srednjoj školi, kasnije Umetničkom fakultetu. Ali ako su na nivou države prepoznali da osvoji prvo mesto i plasman na evropsko takmičenje, znači da nismo pristrasni ako smo mislili da imamo dete sa velikim talentom”, ističe Krstić.
Bogatstvo sekcija, od sportskih, umetničkih, matematičkih, IT, šahovskih itd. nudi svakom detetu da pokuša da pronađe sebe u određenoj oblasti, zaključuje Krstić. Zajedništvo teorije i prakse, od najmlađih školskih dana, nužno donosi uspehe i talente, a đacima daje usmerenje ka budućoj profesiji.
Foto – OŠ Njegoš *Ovaj prilog deo je projekta “Praksa u školama – korak ka profesionalnom razvoju” koji je podržan od strane Gradske opštine Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.