Izvor: Blic, 01.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Participacija za sve usluge lekara

Participacija za sve usluge lekara

Participacija će se ubuduće plaćati za sve lekarske usluge izuzev za hitne slučajeve, lečenje dece, trudnica, dijabetičara i obolelih od malignih bolesti, predviđeno je tek usvojenim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Zakonom, međutim, nije precizirano koliko će se za koju uslugu plaćati, a iz Ministarstva zdravlja uveravaju da ti iznosi neće biti toliko veliki da bilo koga odvrate od odlaska lekaru.

Zakonom su, kako za 'Blic' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objašnjava Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja, propisani samo okviri za plaćanje participacije, dok će konačne cene utvrditi Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

- Na predlog cena sa kojim izađe Zavod saglasnost daje Vlada Srbije, a pacijenti mogu biti sigurni da se neće dozvoliti previsoke participacije - kaže Antić i dodaje da one mogu iznositi najviše 20 odsto od stvarne cene usluge. Prema računicama Ministarstva, teži bolesnik za godinu dana na ime participacije neće davati više od trećine prosečne godišnje plate u Srbiji, a ta trećina za ovu godinu iznosi oko 5.000.

Antić procenjuje da će budući iznosi participacija biti malo ili nimalo veći od sadašnjih. A sadašnji iznosi su, recimo, za pregled i bolničko lečenje po 20 dinara, za obične laboratorijske usluge takođe 20, a za one složenije 70 dinara, za skener 300, a za magnetnu rezonancu 600 dinara.

Pacijenti će, kaže naš sagovornik, ubuduće dobijati račune za plaćenu participaciju, na kojima će jasno pisati kakva mu je usluga pružena, koliko ona košta i šta od toga plaća sam pacijent a šta država. Jednu kopiju dobijaće pacijent, a druga će biti dostavljana Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Osim hitnih slučajeva, dece, trudnica, dijabetičara i obolelih od malignih bolesti, od plaćanja participacije izuzeti su i najsiromašniji građani, korisnici socijalne pomoći, zatim ratni vojni i teški invalidi koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, zatim slepi ljudi i dobrovoljni davaoci krvi. Radenka Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.