Izvor: Blic, 01.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pričajte deci bajke

Pričajte deci bajke

U vreme Interneta, video-igara i crtanih filmova svako bi pomislio da su bajke odavno izašle iz mode. Pregazile su ih kojekakvi Pokemoni, Teletabisi... Pogrešno!

Zašto deca vole bajke?

Deca vole bajke jer one govore o univerzalnim vrednostima. Priče o kraljevinama i kraljevićima i dalje podstiču dečju maštu, uspavljuju ih i smiruju. I ma koliko priča bila napeta, zna se da je kraj uvek srećan.

Psiholozi kažu i sledeće: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slušajući bajke, deca u stvari izražavaju svoju potrebu za kontaktom, ponovnim prepričavanjem i proživljavanjem onoga što im se dogodilo u toku dana.

Pričanje raznih priča vrlo je važno za razvoj deteta jer, prve pesmice i priče koje ispričate vašoj deci prenose im ljubav i ohrabruju ih za kontakte i komunikaciju sa drugima.

Priče o okolini i pojedinim područjima deci prenose znanja, informacije o prirodi i životu ljudi, podstiču dečja opažanja, znatiželju i omogućavaju spoznaju nečeg novog i zanimljivog. Takođe, uče dete da na pravi način, kao junak iz bajke, izađe na kraj sa osećanjima. Bajke ih uče da prevladaju strahove i strepnje, kao i da nauče da osećaju radost, tugu, brigu.

Prepreke na putu odrastanja

U mnogim bajkama se provlači i tema odvojenosti deteta od roditelja. Naime, uvek neka mlada devojka ili mlad momak odlaze da se susretnu sa mnoštvom nevolja, prepreka i opasnosti. Na tom putu iskušenja nailaze na druge osobe koje mogu da budu dobre ili zle, da pomognu ili odmognu, ali na kraju ipak stižu do cilja, do uspeha i sreće: on se oženi princezom, ona se uda za princa i nastave da žive srećno. Psihoanaliza pokazuje da je ovo put koji svako dete treba da prođe u životu da bi odraslo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.