SSSS: Mere će ipak pogoditi i najsiromašnije građane

Izvor: Blic, 08.Okt.2013, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSSS: Mere će ipak pogoditi i najsiromašnije građane

Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) upozorio je danas da će ekonomske mere Vlade, ipak, pogoditi i nasiromašnije slojeve društva i penzionere zbog planiranog povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i prevođenja nekih od neegzistencijalnih dobara iz niže u višu kategoriju.

- Problematično je i to što u predloženim merama nije vidjiv razvojni deo budžeta, odnosno otvaranje novih radnih mesta, investicije i zapošljavanje - rekao je potpredsednik tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sindikata Zoran Mihajlović Tanjugu.

Kako je naveo, uštede koje će se dobiti smanjenjem plata biće iskoričhene za vraćanje kredita, a nije najjasnije ni to kako će se rešiti problem 179 preduzeća u restrukturisanju.

Mihajlović je rekao da nije lako sprovesti privatizaciju, a još teže će biti kada se tim preduzećima ukinu subvencije.

Kao jedna od mera za konsolidovanje srpske privrede navedeno je smanjenje subvencija javnim preduzećima, uz najavu završetka privatizacije 179 preduzeća i restrukturisanje kojim bi se, kako je rekao, uštedelo 300 miliona evra do 2017. godine.

Paket novih ekonomskih mera, koji je predstavljen danas, predviđa smanjenje plata u javnom sektoru, povećanje stope PDV sa osam na 10 odsto, restrukturisanje javnih preduzeća i smanjenje subvencija, uštede u domenu roba i usluga, uzimanje jeftinijih kredita i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Libek: Povećanje stope poreza dodatno urušava standard građana

Izvor: NaDlanu.com, 08.Okt.2013

Oštro osuđujemo predlog Vlade o povećanje niže stope poreza na dodatu vrednost sa 8 na 10 posto, kao i prebacivanje nekih proizvoda sa niže na višu stopu PDV-a, jer ovo vidimo kao jako loš, manipulativni potez koji dalje urušava životni standard građana", navodi se u saopštenju Libertarijanskog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.