Stokholm: Dva brata optužena za špijunažu danas na suđenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2022, 14:26

Stokholm: Dva brata optužena za špijunažu danas na suđenju

Bivši radnik švedske bezbednosne službe i njegov brat, obojica optuženi za špijunažu za rusku stranu, pojavila su se danas na suđenju.

Tužioci su ranije ovog meseca podigli optužnicu protiv dva brata osumnjičena za špijunažu za Rusiju čime su, kako je navedeno, naneli štetu švedskom obaveštajnom i bezbednosnom sistemu, podseća Rojters.

Braća, stara 42 i 35 godina, uhapšena su prošle godine i prethodno su negirali sve optužbe. Oni su osumnjičeni da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su ruskoj obaveštajnoj agenciji GRU tokom decenije odavali poverljive informacije.

Očekuje se da će suđenje biti održano uglavnom iza zatvorenih vrata zbog zabrinutosti za švedsku nacionalnu bezbednost, kao i da će trajati najmanje do 12. decembra.

U odvojenom slučaju, švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je zatražilo zadržavanje u pritvoru za osobu koja je uhapšena u utorak u Stokholmu zbog sumnje da je špijunirala protiv Švedske i "neidentifikovane strane sile".

Tužilaštvo je navelo da je druga osoba uhapšena u raciji u utorak puštena iz pritvora, ali da je i dalje osumnjičena, preneo je Rojters.

Ročište za određivanje pritvora biće održano kasnije danas, saopštio je sud koji vodi taj slučaj. Švedska policija uhapsila je u utorak dve osobe pod sumnjom za špijunažu, ali nije saopštila da li su osumnjičeni švedski ili strani državljani, niti je navela za koga su navodno špijunirali, podseća britanska agencija.

Policija je u utorak saopštila da istraga nije u vezi ni sa jednom drugom istragom koja je u toku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.