Studija: Svetlosno zagađenje i industrijska aktivnost se povećavaju na Arktiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2024, 00:22

Studija: Svetlosno zagađenje i industrijska aktivnost se povećavaju na Arktiku

Svetlosno zagađenje i industrijska aktivnost povećavaju se na Arktiku, a više od 800.000 kvadratnih kilometara bilo je pogođeno ljudskim aktivnostima u 2013. godini, navodi se u najnovijoj studiji međunarodnog istraživačkog tima koji je predvodio Univerzitet u Cirihu.
Studija pokazuje da je oko 85 odsto oblasti zagađenih svetlošću bilo zbog industrijskih aktivnosti zbog toga što su evropski Arktik i područja proizvodnje nafte i gasa u američkoj državi Aljasci i u Rusiji bila žarišta ljudskih aktivnosti.
Upozorava se da se svetlosno zagađenje na Arktiku svake godine povećava u pogledu površine, a da je od analiziranih 16,4 miliona kvadratnih kilometara, 5,1 odsto bilo pogođeno svetlosnim zagađenjem....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.