
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2021, 14:43
U toku berba borovnica u gružanskom kraju, prinos 12 tona po hektaru
Poslednjih nekoliko godina u Šumadiji vlada veliko interesovanje za podizanjem zasada borovnice. U toku je berba ovog voća u gružanskom kraju a ove godine prinos po hektaru iznosi i do 12 tona. Najčešći oblik sadnje borovnica u Šumadiji je u saksiji a cena na inostranom tržištu kreće se između četiri i četiri i po evra.
Berba borovnica u Šumadiji otpočela je još krajem juna a na zasadima voćarske firme ,,Gruža agrar’’ u selu Balosave kod Knića berači beru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << borovnicu na čak pet hektara. 80% čini sorta duke a 20 % blue crop. Prinos prve klase borovnica iznosi 12 tona po hektaru.
"Imamo oko 150 berača, uglavnom su to mladi ljudi, preko 80% mladih koji su lokalno stanovništvo tu oko nas, uz sve mere naravno pandemije koje su u preporuci. Tu je i global gap sistem i ono što je do nas jeste da uspešno sprovodimo berbu i sa zadovljstvom mogu da kažem da imamo odličan kvalitet ove godine. Imali smo nešto teže proleće u smislu vlažnog proleća i samog oprašivanja, a borovnica kao borovnica se, pogotovu u Šumadiji pokazala i na ovoj nadmorskoj visini gde se mi nalazimo, oko 300 metara nadmorske visine, da daje odlične rezultate uz naravno primenjivanje najsavremenijih tehnologija", kaže voćar "Gruža agrar" Miroslav Nikolić iz sela Balosave kod Knića.
Najčešće se zasadi borovnica u Šumadiji podižu u saksiji zbog teškog zemljišta koje ima veći sadržaj gline i smonice. Ipak za ovom voćnom vrstom vlada veliko interesovanje.
"Sve više ima interesovanja i ono što je za Šumadiju karakteristično je to da je Šumadija zasnovana na malim posedima, da su domaćinstva na malim posedima a svuda u svetu je dobro poznato odavno da tamo u regijama gde su manji posedi i domaćinstva da se daju skuplje odnosno profitabilnije kulture. Siguran sam da će , evo već sledeće godine nakon realizacije i izgradnje Centra za voće i povrće ovde kod nas u ,,Gruža agraru’’ i hladnjače, sa opremom za sortiranje i pakovanje da će se još širiti zasada ovde u Gruži", napominje Nikolić.
Kod berbe borovnica bitno je da plod bude u optimalnoj zrelosti, da bude obojen i da sami berači znaju kako da beru bez oštećenja. Tvrdoća ploda treba da bude takva da izdrži transport a nakon berbe plodove treba dobro rashladiti a zatim spakovati.
"Mi konkretno borovnicu pakujemo ili u tri kilograma plastične gajbice, do tri i po ili u činije od 500 grama kako zahtevaju kupci da li u Rusiji ili na drugim tržištima. Aktuelno je to da se poslednjih godina na tržištima Srbije borovnica kreće minimalnog kalibra od 14 milimetara a čak dostiže i do 28 milimetara plodovi. Sve naravno zavisi od tehnologije samog gajenja ali i sprovedene tehnologije u zasadima, takođe utiču i klimatski uslovi ali prvenstveno treba pratiti savete struke kako bi se postigli ovakvi rezultati", kaže Nikolić.
Borovnice iz Šumadije završavaju većinom na ruskom tržištu ali i na tržištu zemalja Beneluksa. Prosečna cena se kreće između četiri i četiri i po evra a poslednjih godina otvaraju se i nova istočna tržišta poput Kine i Egipta.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...
Zbog čega se u Šumadiji sve više gaje borovnice
Izvor: RTS, 02.Jul.2021, 06:11
U Šumadiji je u toku berba borovnica, voća koje je doživelo pravu ekspanziju. Sve više mladih ljudi različitih profesija odlučuje se za uzgoj borovnice. Proizvođači se vode dobrom otkupnom cenom tog voća, koja je ove godine pet evra po kilogramu. . Mladi tehnolog...