Visoke cene ograničile prednosti sporazuma o slobodi kretanja

Izvor: Southeast European Times, 06.Jan.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke cene ograničile prednosti sporazuma o slobodi kretanja

Sporazum o slobodi kretanja između Prištine i Beograda sproveden je kako bi se olakšao život građana. Međutim, neki kažu da sporazum otežava stvari -- sa finansijske strane.

06/01/2012

Muhamet Brajšori i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 6.1.2012.

Dragiša Stanković, 49, živi u selu u blizini Gnjilana, na istočnom Kosovu, a radi u sektoru trgovine. U sklopu svog posla putuje bar jednom nedeljno u Vranje, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Srbiji.

Zbog nedavno primenjenog sporazuma o slobodi kretanja, Stanković menja registarske tablice svaki put kada prelazi granicu u Končulju.

„Ne usuđujem se da ulazim na Kosovo sa srpskim registarskim tablicama i da vozim kroz Srbiju sa kosovskim, jer moram da plaćam veliko [osiguranje]“, rekao je on za SETimes.

Građani Kosova koji uđu u Srbiju plaćaju 105 evra osiguranja po putniku za mesec dana, dok kamioni i autobusi plaćaju 236 evra mesečno. Srpski kamioni koji ulaze na Kosovo plaćaju 160 evra mesečno za osiguranje, a srpski automobili 120 evra mesečno.

„Srbi [i] Albanci žale se na činjenicu da će u budućnosti, da bi prešli administrativnu granicu, morati da izdvajaju velike sume novca“, rekao je gradonačelnik Mitrovice Krstimir Pantić za SETimes.

Mnogi se nađu ograničeni u kretanju, ali sada zbog finansija.

Dragan Jovanović, Srbin iz Gračanice, vratio se iz Vranja nakon praznika prošle nedelje. On je rekao da mu je sporazum finansijski otežao život.

„Rekli su da će ovo omogućiti bolji život, ali kako je to bolji život kada morate da plaćate najskuplje osiguranje u Evropi“, rekao je Jovanović za SETimes. On je dodao da će morati da smanji broj svojih putovanja u Srbiju. „Ne mogu da priuštim ove cene.“

Međutim, uprkos troškovima, neki vide prednosti sporazuma o slobodi kretanja.

„Sada ću moći da pozivam svoje prijatelje iz Prištine da me posete u Preševu -- ranije to nisu mogli“, kaže student Arton Jašari za SETimes.

Prema sporazumu, nosioci kosovskih dokumenata mogu da putuju u Srbiju prvi put od 1999. godine. Oni koji je trebalo da putuju pre implementacije sporazuma 26. decembra trebalo je da dobiju specijalno odobrenje od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, što je procedura za koju je bilo potrebno vreme.

Evropski ekspert za integraciju Alber Gaši izjavio je za SETimes da oba tima u dijalogu treba da postignu sporazum o šemi osiguranja.

„Mislim da je nerealno nametati ovu cenu za osiguranje -- ogromna je [u poređenju sa] nivoom plate sa obe strane. Međutim, to pitanje je regulisano zato što su se u prošlosti dogodile mnoge automobilske nesreće, a nijedna osiguravajuća kompanija nije preuzela odgovornost zbog nepostojanja šeme osiguranja“, rekao je Gaši.

„Kada govorimo o interesima građana Kosova, i srpskih i albanskih, mora da se pronađe adekvatno rešenje koje će ih rasteretiti, a ne dovesti u dodatnu nepriliku“, rekao je za SETimes potpredsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Dejan Radenković.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da će uskoro biti postignut tehnički sporazum između kompanija u Srbiji i na Kosovu, koji treba da olakša međusobno priznavanje osiguranja. Pod tim uslovima, na primer, vozilo osigurano u Srbiji može da se vozi na Kosovu bez dodatnih dažbina.

„Cilj mera nije da se kretanje ljudi sprečava visokim cenama, nego, upravo suprotno, da se omogući sloboda kretanja“, rekao je Stefanović.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.