Vodinelić: Sankcionisanje političara samo na izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodinelić: Sankcionisanje političara samo na izborima

Zakonski okvir za utvrđivanje odgovornosti državnika zbog nezakonite prodaje javne imovine postoji, ali ne očekujem primenu sankcija, ocenila u intervjuu za Danas profesorka prava na Univerzitetu Union Vesna Rakić Vodinelić.

Povodom inicijative Demokratske stranke za ocenu ustavnosti Zakona o ratifikaciji međudržavnog ugovora između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vezi sa prodajom Jata kompaniji Etihad, Vodinelić smatra da sam ugovor ne može biti predmet ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustavnosti i zakonitosti, jer je u pitanju pojedinačni pravni akt, a po Ustavu Srbije i Zakonu o Ustavnom sudu ispituje se ustavnost i zakonitost opštih akata, koji predstavljaju izvor prava.

Stekla sam utisak da DS ima nameru da traži ispitivanje ustavnosti Zakona o ratifikaciji međudržavnog ugovora između Srbije i UAE, kao i samog tog ugovora, što je moguće sa stanovišta Ustava, ali predstavlja, iz mnogo razloga, loše rešenje, rekla je Vodinelić, dodajući da je ustavno rešenje loše, a ne inicijativa sama po sebi.

Tek kada bi se Zakon o ratifikaciji i sam međunarodni ugovor proglasili neustavnim, otvorilo bi se pitanje ugovora sa Etihadom, navela je ona.

Vodinelić objašnjava da je u pitanju jednostrani pravni akt nekog državnog organa Srbije, mogao bi se, na osnovu proglašene neustavnosti, tražiti poništaj tog akta, u zakonom propisanom roku.

Ali ovo je ugovor, dakle, u pitanju je saglasnost volja dveju ugovornih stranaka, te ne bi bilo mesta primeni ove pravne mogućnosti. Tim pre što je nepoznato da li išta, a ako ima štogod - šta, o ovome pitanju ima u ugovoru sa Etihadom. Dakle, praktičnog pravnog smisla ova inicijativa nema, rekla je Vodinelić.

S druge strane, ocenila je, ponašanje premijera Aleksandra Vučića u vezi sa obećanjima objavljivanja ovog ugovora je neverodostojno i predstavlja tipično ponašanje neodgovornog balkanskog političara.

Mnogo puta je dato ovakvo obećanje, redovno se vezivalo za nečiju volju ili neki budući događaj. To je tipično ponašanje neodgovornog balkanskog političara, napomenula je ona, dodajući da je pritom Balkan u mnogim pogledima neodoljiv, ali da u ovom ima tužnu istoriju političke neodgovornosti i neverodostojnosti.

Na pitanje da li očekuje sankcije za one koji su u ime države potpisali štetne ugovore o prodaji javne svojine, Vodinelić je rekla da postoji i zakonski okvir za utvrđivanje odgovornosti - ne samo krivičnopravni nego i građanskopravni, pa i javnopravni, koji se manifestuje kao politička odgovornost.

Sankcije ne očekujem - nikad ih ovde nismo doživeli, izuzev kao osvetničke postupke zbog promene stranaka na vlasti, a to najpre treba pripisati slabom i zavisnom pravosuđu i tužilaštvu, rekla je Vodinelić i zaključila da političke sankcije mogu doći u obzir samo na izborima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.