Srpski ABHO aktivno učestvuje u suzbijanju koronavirusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2020, 11:34

Srpski ABHO aktivno učestvuje u suzbijanju koronavirusa

Jedinice atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije angažovane na suzbijanju koronavirusa raspolažu sa jednim od najsavremenijih sistema koji može da dezinfikuje do 20.000 kvadratnih metara za jedan sat, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

"Iako se rad domaćeg ABHO našao u senci gostujućih ruskih kolega, srpski 'Abehajci' visoko su cenjeni u svetu, a njihov centar u Kruševcu pohađaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vojnici sa svih meridijana - od Kine do SAD", navodi se u tekstu.

Portal podseća da se prema vojnoj terminologiji virusi smatraju biološkim oružjem, zbog čega su jedinice ABHO u borbi protiv korone dezinfikovale objekte i ulice u više gradova i opština.

Korišćen je rastvor natrijum hipohlorita koji uništava bakterije i viruse, a takođe su uspostavljeni dezinfekcioni punktovi i dezinfikovane su sve privremene bolnice u Srbiji pre prijema pacijenata.

Oprema ABHO Vojske Srbije je raznovrsna i kreće se od automobila-cisterni za dekontaminaciju M-78 nasleđenih od JNA, pa do savremenih sistema Sanijer C-921 italijanske proizvodnje, koji je montiran na domaće terensko vozilo FAP 1118BS/AV, sa rezervoarom za vodu.

"ABHO jedinice VS imaju iskustvo u dezinfekciji u vanrednim okolnostima i zapaženu ulogu su imali posle poplava u Obrenovcu i drugim mestima u Srbiji. Tada je brzom i efikasnom dezinfekcijom ulica, vozila i domaćinstava, kao i uklanjanjem uginulih životinja sprečeno širenje raznih zaraznih bolesti", dodaje se.

Portal navodi da iako srpski ABHO nije dobio veliku medijsku pažnju kao ruske kolege koje su došle u pomoć, ta služba uživa veliki međunarodni ugled, ima dugu tradiciju i spada među retke male formacije za koje se zna u svetu.

Još od vremena Kraljevine Jugoslavije srpski ABHO se nalaze u Kruševcu. Tamo su danas 246. bataljon ABHO i Centar za usavršavanje kadrova ABHO.

"Obuka stranih vojski ili inspektora međunarodnih organizacija u Kruševcu se odvija bukvalno svaki dan... Centar za usavršavanje kadrova ABHO ima status regionalnog centra za obuku u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, što je jedno od najvećih međunarodnih priznanja za ovaj centar", dodaje se.

U tekstu se navodi da je samo dva dana pre proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, u Kruševcu održan međunarodni kurs borbe protiv biološkog oružja gde su srpski stručanjaci ABHO zajedno sa Zavodom za javno zdravlje iz Kruševca, Centrom za toksikologiju VMA i Institutom "Vinča" obučavali vojnike Belorusije, SAD, BiH, Grčke, Italije, Kipra, Severne Makedonije i Španije.

Krajem februara u Kruševcu je realizovana obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka za vojnu specijalnost dekontaminator ABH službe a oni danas imaju važnu ulogu u dezinfekciji objekata i vozila u borbi protiv širenja koronavirusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Srpski ABHO aktivno učestvuje u suzbijanju korona virusa

Izvor: Beta, 20.Apr.2020

Jedinice atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije angažovane na suzbijanju korona virusa raspolažu sa jednim od najsavremenijih sistema koji može da dezinfikuje do 20.000 kvadratnih metara za jedan sat, piše portal Balkanska bezbednosna mreža."Iako se rad domaćeg ABHO našao u senci...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.