Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2024, 10:42

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama, i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

"Premijer Sima nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini.

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.

Neposredno pred konferenciju za medije Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Premijer Miloš Vučević dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Vlade Repubilke Gabon, uz intoniranje himne dveju država i postavljenu gardu Vojske Srbije.

Predsednik Vlade Republike Gabon jutros je doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar Selaković.

Grad je u čast dolaska premijera zemlje koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova okićen zeleno-žuto-plavim zastavama te afričke države.

Odnosi Srbije i Gabona tradicionalno su bliski i zvaničnici obe zemlje zalažu se za jačanje saradnje, posebno na privrednom i kulturno-prosvetnom planu.

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije.

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.

Neposredno pred konferenciju za medije Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Predsednik Vlade Gabona: Želimo da povećamo kontrolu ulaza preko granica naše zemlje

Predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima izjavio je danas povodom potpisanog Sporazuma o saradnji sa Srbijom u oblasti odbrane da oni žele da povećaju kapacitete za kontrolisanje ulaza preko granica te afričke zemlje.

"Ne treba da čekamo da se taj rizik materijalizuje pa da donesemo odluke. Vidimo i znamo da Srbija ima iskustvo u tom domenu i želimo da iskoristimo vaše iskustvo kako bismo povećali naše kapacitete da se zaštitimo i da pratimo šta se dešava na granici", rekao je predsednik Vlade Gabona odgovarajući na pitanje šta očekuje od potpisanog sporazuma.

On je naveo da je Gabon zemlja koja ima 857 kilometara obale u mnogo zona, dodajući da su pirati prava pošast i da su sve prisutniji.

Objasnio je da je Gabon zemlja koja je 80 odsto pod šumama, te da tu postoji rizik od infiltracije.

"Ne treba da se čeka da se ti rizici ostvare kako bismo se pripremili na mogući problem. Već sada želimo da smanjimo mogućnosti da se dogodi infiltracija, odnosno da ona bude minimizovana, odnosno kontrolisana", rekao je on.

Neposredno pred konferenciju za medije ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Rejmond Ndonga Sima: Želimo da se vrati vaša ekspertiza u Gabon

Predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima izjavio je danas da postoji međusobno poštovanje između Srbije i te afričke države, dodajući da oni žele da poštuju tradicionalne odnose koji su uspostavljeni još sa Jugoslavijom.

On je podsetio da su u prošlosti jugoslovenska preduzeća poput Energoprojekta učestvovali u izvođenju radova u Africi 70-ih godina, dodajući da veoma ceni taj posao.

"Želimo da se vaša ekspertiza vrati u Gabon u sve domene", poručio je predsednik te države.

Rejmond Ndonga Sima istakao je da ta država želi saradnju u oblasti poljoprivrede, navodeći da su oni mnogo novca uložili u kulture kao što su kakao ili palma.

"Nama nedostaje radna snaga i moramo da se mehanizujemo, kao i da se bavimo prehrambenom industrijom. Kod nas je ta industrija deficitarna. Kovid kriza je otkrila određene stvari o kojima ranije nismo razmišljali, a naš interes je da počnemo da proizvodimo hranu kako bismo manje zavisili od drugih zemalja", rekao je on.

Gabon je, prema njegovim rečima, rudarska i šumarska zemlja, imaju rudnike gvožđa, ali ukoliko se pojavi problem sa prehranom, biće, kaže, pogođeni.

"Vaše laboratorije mogu da nam daju seme. Interesuje nas tehnologija i voleli bismo da vidimo i traktore koje vi proizvodite", rekao je on i dodao da ih istovremeno interesuje saradnja i u oblasti informativnih tehnologija gde je, kako je primetio, Srbija veoma napredovala.

On je naveo da se može uspostaviti saradnja na nivou univerziteta i naučnih-istraživačkih centara, ali i u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednika Vlade Republike Gabon danas je ispred Palate Srbija dočekao premijer Miloš Vučević uz intoniranje himne dve države i postavljenu Gardu Vojske Srbije.

Vučević je sa kolegom iz te afričke države imao tet-a-tet sastanak, posle čega je usledio plenarni sastanak dveju delegacija.

Konstantni smo u svojim pozicijama

Predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima izjavio je danas, odgovarajući na pitanje o glasanju o rezoluciji u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, da je ta afrička država konstantna u svojim pozicijama i prijateljstvu.

"Nema ničeg novog u mom odgovoru, ono što želim da kažem je da je Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu, mi želimo da održimo tu poziciju koju imamo već mnogo godina. To samo želim da podsetim", rekao je predsednik Vlade Republike Gabon odgovarajući na pitanje o predstojećem glasanju u Njujorku.

Prethodno je premijer Miloš Vučević rekao da ga je danas predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Vučević: Sporazumi s Gabonom u oblasti odbrane i sporta, planirana dalja saradnja

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da su sa predstavnicima Vlade Gabona danas potpisani sporazumi u oblasti odbrane i sporta što, kako je ocenio, predstavlja početak saradnje dve zemlje u brojnim drugim oblastima oko kojih su zvaničnici Srbije i Gabona razgovarali.

Vučević je istakao da je akcenat, pored saradnje u oblasti odbrane, na poljoprivredi i privredi i podsetio da je Republika Gabon država koja ima gotovo tri puta veću površinu od Srbije, a druga je zemlja u svetu po površini šume sa ozbiljnim prirodnim resursima, zbog čega je sprovedena konkretizacija daljih planova u tim oblastima.

"Gabon je zemlja koja ima želju da dalje razvija svoju poljoprivredu i ekonomiju, a Srbija, kao zemlja koja ima duboko ukorenjenu tradiciju poljoprivredne proizvodnje i industrije, spremna je da to svoje iskustvo i znanje podeli sa prijateljima iz Gabona", naveo je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, sa predstavnicima Vlade Gabona zvaničnici Srbije razgovarali su i o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, javnih ulaganja i investicija i naveo da su srpski inženjeri koji su nekada radili na afričkom kontinentu, ostavili dobar utisak.

"Prijatno je čuti kako je predsednik Gabonske Republike pričao o tom sentimentu prema građevinskim firmama iz nekadašnje Jugoslavije, danas Srbije, koje su radile određene infrastrukturne projekte za njihovu državu, zbog čega je njihova želja da građevinske firme iz Srbije vide daleko prisutnije u Gabonskoj Republici", naveo je on.

Vučević kaže da su preneta iskustva srpskih stručnjaka kada je reč o izgradnji bolnica i kliničkih centara i podseća na period virusa korona kada je, kako je rekao, u veoma kratkom roku izgrađeno nekoliko zdravstenih ustanova.

"Taj deo je povezan i naravno sa zdravstvom, pitanjem farmaceutske industrije, farmakologije i nešto što je od interesa za obe države, da nastavimo zajednički da radimo. Dotakli smo se razgovara i o saradnji u oblasti obrazovanja", navodi sprski premijer i dodaje da stoji otvoren poziv Srbije za studente iz Gabona.

Premijer Srbije dodao je da je Srbija spremna da razgovara o daljoj saradnji sa Gabonskom Republikom jer je, kako je rekao, ona prijateljska država i naveo da afrički kontinent predstavlja kontinent budućnosti, a Srbija sa zemljama tog kontinenta teži da razvija što bolju saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučević ispred Palate Srbije dočekao predsednika Vlade Republike Gabon

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Maj.2024

BEOGRAD – Premijer Miloš Vučević dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Vlade Repubilke Gabon Rejmonda Ndonga Simu, uz intoniranje himne dve države i postavljenu gardu Vojske Srbije. Vučević će sa kolegom iz te afričke države imati tet-a-tet sastanak, posle čega će uslediti plenarni...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.