BLISKOISTOČNI SUKOB: Gomilanje izraelskih trupa u Rafi; Južna Afrika: Zone evakuacije za Izrael su zone istrebljenja Palestinaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2024, 06:42

BLISKOISTOČNI SUKOB: Gomilanje izraelskih trupa u Rafi; Južna Afrika: Zone evakuacije za Izrael su "zone istrebljenja" Palestinaca

Sukob Izraela i Hamasa – 224. dan. IDF raspoređuje nove trupe oko Rafe u iščekivanju šire kopnene ofanzive. Nastavljaju se napadi i na Hezbolah u Libanu. Huti poručuju: Meta su svi brodovi koji idu ka izraelskim lukama. U Međunarodnom sudu pravde počelo saslušanje po četvrtoj tužbi protiv Izraela. Južna Afrika traži da sud naloži hitnu obustavu operacija u Rafi.

U sklopu planiranja šire ofanzive u Rafi, Izrael raspoređuje dodatne snage u tom području. Za to vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Džabaliji, na severu Pojasa Gaze, izraelske snage su greškom otvorile vatru na svoje vojnike. Poginula su petorica.

Sa palestinske strane svakodnevno stižu izveštaji o desetinama novih žrtava izraelskih napada. Crveni polumesec je saopštio da je od početka sukoba Hamasa i Izraela u Gazi poginulo više od 15.000 dece.

Humanitarna situacija je iz dana u dan sve gora, od kada je Izrael preuzeo operativnu kontrolu nad granicom. Egipat je odbacio predlog Izraela da dve zemlje koordinišu granični prelaz kod Rafe, između Sinajskog poluostrva i Pojasa Gaze, koji je bio glavni kanal za dostavljanje humanitarne pomoći i izlazna tačka za evakuaciju stanovništva.

Nastavljaju se i međusobni sukobi Izraela sa Hutima i Hezbolahom. Prema izraelskim izvorima, u Libanu je uništeno desetak meta i sprečen je napad na Izrael koji su operativci Hezbolaha planirali.

Huti pak poručuju da su svi brodovi koji idu ka izraelskim lukama meta, iz koje god države da dolaze.

U međuvremenu, Međunarodni sud pravde počeo je saslušanje po četvrtoj tužbi Južne Afrike protiv Izraela, kojom ga optužuje da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi, tražeći ovom prilikom da sud naredi Izraelu da obustavi operaciju u Rafi.

Najnovija tužba Južne Afrike navodi da će trenutna operacija učiniti život u Gazi neodrživim zbog ionako teške humanitarne situacije na toj teritoriji, široko rasprostranjenog razaranja u drugim delovima Pojasa i značaja graničnog prelaza Rafa u snabdevanju Gaze humanitarnom pomoći.

Advokatica Južnoafričke Republike u Međunarodnom sudu pravde Blin Ni Graleg poručila je da vojnici Izraela vide zone evakuacije u Gazi kao "zone istrebljenja", na šta je Izrael odgovorio da je reč o pristrasnim i paušalnim tvrdnjama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael traži od suda u Hagu da odbaci zahtev Južne Afrike o njegovom povlačenju iz Gaze

Izvor: Blic, 17.Maj.2024

Izrael je danas pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) branio svoju ofanzivu u Rafi, ističući da deluje u samoodbrani protiv boraca Hamasa i tražeći od sudija da odbiju zahtev Južne Afrike da naredi njegovo povlačenje iz Pojasa Gaze.

Nastavak na Blic...

Izraelska vojska pronašla tela troje talaca u Gazi, među njima i Šani Luk

Izvor: VOA, 17.Maj.2024

TEL AVIV — Izraelske snage pronašle su i donele tela troje talaca iz pojasa Gaze, rekao je u petak portparol IDF-a Danijel Hagari. Hagari je rekao da se radi o telima Šani Luk, Amit Buskile i Jicaka Gelerntera, za koje je rekao da ih je „ubio Hamas dok su bežali sa muzičkog festivala Nova 7....

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.