Vučević: Deklaracija osnov za opstanak srpskog naroda, sklonite stranačke uniforme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2024, 05:25

Vučević: Deklaracija osnov za opstanak srpskog naroda, sklonite stranačke uniforme

Skupština Srbije završila je rad, a rasprava o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda, koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, biće nastavljena sutra u 10 časova. Na dnevnom redu je ukupno 60 tačaka, a jedna od njih je i Deklaracija koju će, kako su najavili, podržati poslanici vladajuće koalicije, a koju su poslanici opozicije kritikovali nazivajući je "srednjovekovnim rezonom". Veći deo skupštinskog vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za raspravu potrošen je u polemikama oko eksploatacije litijuma. Premijer Miloš Vučević pozvao je narodne poslanike da, bez obzira na stranačku pripadnost, prihvate Deklaraciju, jer je ona, kako je rekao, osnov dalje političke borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i tešku borbu za Kosovo i Metohiju.

"Sklonite se iz stranačkih uniformi. Razmišljajte o odgovornosti prema srpskom narodu, građanima Srbije i prema našoj otadžbini Srbiji", rekao je on.

Istakao je da Deklaracija nije nikakav pamflet i fikcija, nego prava nacionalna deklaracija i da ga brine kada neki deklaraciju koja se bavi ozbiljnim temama, u ozbiljnim vremenima, nazivaju nacionalističkim pamfletom.

"Brine me kada pričate o tome da je ona fikcija i da je to jeftina demagogija", rekao je on odgovrajući poslanicima opozicije koji su kritikovali taj dokument.

Dodao je da bi voleo da nam se dešava ono što nam se dešava i da između ostalog nemamo trenutno 300 konačnih rešenja za iseljavanje Srba iz stanova iz Severne Kosovske Mitrovice, kao i pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma, te da se srpskom narodu u regionu ne priznaju prava koje se priznaju svim drugim narodima.

Prema njegovim rečima, Deklaracija ne rešava sva pitanja i sve ove probleme, ali donosi političku podlogu i, pre svega, institucionalni pristup kako mora da se vodi politika države.

"A vi mi pričate o tome da ćete vi da napravite sopstvenu deklaraciju. Ja sam vas molio, pozivao, apelovao prema narodnim poslanicima da ovo nije stranačka deklaracija, nego da treba da bude narodna, nacionalna deklaracija. A vi pričate da ćete vi da napravite sopstvenu deklaraciju. Pa to je nešto što samo ide na ruku onima koji ne žele dobro našoj državi, da se delimo po pitanjima po kojima ne bismo smeli da se delimo", ukazao je on.

Poslanicima koji su kritikovali projekat Jadar rekao je da svojim nastupima obmanjuju javnost i da bi i oni kopali litijum.

"Vi, jer ste dovodili taj isti Rio Tinto. I tad se niste protivili", istakao je on odgovrajući poslanicima opozicije na kritike.

Tokom obraćanja premijera Vučevića šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je dobacivao iz poslaničke klupe govoreći da će premijeru da "izvuče uši", zbog čega mu je predsednica parlamenta Ana Brnabić izrekla opomenu.

U Deklaraciji piše da se ne podržava Rezolucija o Srebrenici

Premijer Vučević izjavio je danas tokom rasprave u Skupštini Srbije da u Deklaraciji, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna, piše da taj sabor ne podržava Rezoluciju o Srebenici, a istakao je i da Srbija nije prihvatila francusko-nemački sporazum za KiM, te da je neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Vučević je ocenio i da je Rezolucijom o Srebrenici koja je usvojena u UN izvršen pokušaj kolektivnog okrivljavanja celog srpskog naroda koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u delo.

"Potpuno je jasan naš stav u odnosu na ono što je definisano u toj rezoluciji. A mislim da je ovo jedan i odgovoran i pristojan način pristupa da ne kopamo po ranama Bošnjaka, Muslimana za stradanja njihovih sunarodnika, već da se jasno odredimo u odnosu na pravnu kvalifikaciju, a rekao bih političku, i svakako na ono što se dešava ili dešavalo u odnosu na usvajanje ove rezolucije", rekao je Vučević.

Vučević je, odgovarajući poslanicima opozicije, ponovio da vlast nije prihvatila francusko-nemački sporazum.

"Još jednom, nismo prihvatili francusko-nemački sporazum, nismo ga potpisali i stavili smo jasne odrednice, odnosno jasne primedbe na isti i rekli vrlo jasno, neprihvatljivo je bilo kakvo implicitno, eksplicitno priznavanje nezavisnosti takozvanog Kosova. To je crvena linija Republike Srbije", poručio je Vučević.

On je ponovio stav da će se svakako razgovarati i iskoristiti svaki manevarski prostor "da nas ne progone, ne kažnjavaju, ne sankcionišu i da ne izgubimo nešto drugo vredno za građane".

"I samo razumite malo da ne moramo sve karte uvek da pokažemo javno", poručio je Vučević.

On je ocenio da opoziciju i ne interesuje pitanje KIiM, jer nisu ni rekli šta je njhihova politika po tom pitanju.

"Nikada niste spomenuli ni jednu reč. Ustanite, budite hrabri pa kažite šta je vaša politika", rekao je Vučević.

Vučević je povodom optužbi opozicije vezano za preregistraciju vozila na kiM naveo da je sadašnji funkcioner Stranke slobode i pravde Borko Stefanović 2011. godine potpisao Sporazum o slobodi kretanja kojim je "prihvatio RKS tablice".

"Ne možete uzeti jednu sekvencu pa na osnovu nje analizirati situaciju na KiM", poručio je premijer.

Obraćajući se poslaniku Milošu Jovanoviću (NADA , Vučević ga je podsetio da je on bio u koaliciji sa onima koji precrtavaju srpske zastave.

"Ne možete to da objasnite željom da pobedite loš režim, zato što vi idete protiv nekoga sa onima koji su sve suprotno od onoga što se vi zalažete, a napadajući vlast upravo na tim tačkama. I tu pada vaša politička platforma i politika, jer to pokazuje da je politika bez politike", zaključio je Vučević.

"Koja je spremna da se vrati u Orahovac, koja je spremna da se vrati u bilo koji deo Metohije ili Kosova? Nemojte ljudi, pričamo priče. Srbujemo i optužujemo vlast, a nećemo da uđemo u objektivnost. Ja znam da vas ne interesuje Kosovo i Metohija. Ja znam da vas ne interesuje pozicija Srba na Kosovu i Metohiji. Ja znam da vas ne interesuje ni jedno mesto na Kosovu i Metohiji. Pustite mene da pričam o tome, imam pravo da pričam o tome. Imam i potrebu, imam i obavezu. A to ako vas ne interesuje, izađite pa se vratite i pričajte vaše gluposti", rekao je Vučević.

On je rekao da ako ih ne interesuje tema, ne treba da učestvuju, ali da je rasprava otvorena i da postoji kontraargument da je to deo deklaracije.

"Srbi se iseljavaju u kontinuitetu, poslednjih 40, 50, 60 godina. Jesu pod pritisima. Iseljavali su se i kada je bila srpska policija i vojska dole, nažalost jugoslovenska. I naše sudstvo. I kompletno naš prosvetni sistem, nažalost. I to nije alibi priča, nego je hronološko činjenično sagledavanje onoga što nam se dešavalo. A da optužite jednu vlast, vi ste krivi što se iseljavaju Srbi. Ajde molim vas. Pa mislite da neko od nas želi da se Srbiji iseljavaju? Pa šta kao, to je dobro za našu politiku ili za promociju?"

On je naveo i da nema nameru da bude advokat EU, ali dokle god postoji interes, i politički i ekonomski, Srbija ide u tom pravcu i to je, kaže, jasno.

"Evropska unija nije skup emocija i ljubavi, nego interesa. Apsolutno sam svestan svih naših razlika, ali da izolujem Srbiju i da vodimo takvu politiku, nemam nameru. Dokle god je ta politika koja vodi napred Srbiju u ekonomski razvoj, a jačanje i vojske, i policije, i prosvete, i zdravstva, ja sam za tu politiku. Ako je to put u Evropsku uniju, to je put u Evropsku uniju", istakao je Vučević.

Šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović je govorio o podršci EU projektu nezavisnosti Kosova, te da bi po definiciji morao da se promeni stav prema EU.

"Istorijska je činjenica da je Kosovo i Metohija proglasilo ili formalizovalo secesiju za vreme te vlade DS-a i DŠ-a, za vreme vlade Vojislava Koštunice, ali to je moglo da se spreči samo silom. Kao što sam rekao da sam pošten u kritici prema vama, i da vam nikada i nigde, ni na skupu političkom, a kamoli u Narodnoj skupštini, nisam spočitavao stvaranje kosovskih bezbednosnih snaga, ukidanje dinara itd. jer to takođe nije moglo da se spreči osim silom", rekao je Jovanović.

Jovanović je govoreći o rezoluciji o Srebrenici, rekao da poriče kvalifikaciju genocida, dodajući da se desio zločin.

"Desio se zločin i svako od nas ima pijetet prema žrtvama, svim žrtvama, i muslimanskim, i srpskim, i svim drugim nevinim žrtvama. Ja samo kao pravnik, ne čak ni kao Srbin, nego kao pravnik vam kažem da se to ni po jednom osnovu ne može kvalifikovati na način na koji se kvalifikuje i da iza tih presuda stoji politička agenda koja ima dalekosežne negativne posledice", rekao je Jovanović.

Dačić: Treba da se bavimo projektom Jadar na ekspertskom, a ne političkom nivou

Ministar policije Ivica Dačić poručio je danas poslanicima u Skupštini Srbije da bi o projektu Jadar i eksploataciji litijuma trebalo da se bave na ekspertskom, a ne političkom nivou.

Dačić je pitao poslanika Zeleno - levog fronta Radomira Lazovića, na primer, zašto nije mogao od njega pošto se, kako je rekao, Lazović predstavlja kao ekološki aktivista od 2010. godine, ništa da čuje do 2020. godine o projektu Jadar.

"Lazović kaže sam da je ekološki aktivista od 2010. godine, tako piše. Ja ga ne čuh do 2020. da je bilo šta rekao o Rio Tintu, o litijumu, jadaritu, o kriptonitu, o supermenu, o Loznici. Pa šta ste deset godina radili u ekologiji", poručio je Dačić.

Istakao je, odgovarajući na optužbe poslanika opozicije, da nikada nije nikome pretio da će biti hapšen zato što demonstrira, kao i da je i u vreme predsednika Borisa Tadića kao ministar unutrašnjih poslova naučio da blokade međunarodnih puteva i pruga nisu dozvoljene.

"Ne znam zašto se to tumači na takav način da je to nekome neka pretnja. Kao što nije bila ni tada, sigurno nije ni sada. Možda bi neko voleo da dođe do takvog sukoba, ali ova policija sigurno neće nasesti na takve trikove i kao što je to bilo u ono naše vreme", rekao je Dačić.

Podsetio je da je Boris Tadić 2021. godine rekao da je Rio Tinto u Srbiju došao za vreme Koštunice.

"Citiram, Rio Tinto je došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlade, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve. Naravno da taj projekat istraživanja nismo prekidali ni tokom našeg mandata, jer ima ogroman potencijal za razvoj i bilo je u interesu Srbije da se istraživanje završi i da onda procenjujemo spram rezultata toga istraživanja opravdanost daljih koraka. To naravno podrazumeva da nam profit nije bio iznad zaštite životne sredine. Najpre bi trebalo da budu završene apsolutno sve relevantne studije 2021, kaže Tadić u decembru. A ne da informacije o tome dobijamo iz protesta i parola. Takve studije još nisu završene. Tako da je neodgovorno da se o tome bilo ko definitivno izjašnjava u ovom trenutku", rekao je Dačić citirajući Tadića.

Kada je reč o prethodnoj raspravi u kojoj je Miloš Jovanović rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, na šta je regovao poslanik SDA Škrijelj Ahmedin tvrdeći da se dogodio genocid, Dačić je rekao Jovanoviću:

"Ovde sada govorite o genocidu, SDA... Šta sad? Ugljaninu smeta Miloš Jovanović, a ljudima Miloša Jovanovića smeta Ugljanin. A nije vam smetalo 2000. godine da zajedno sa Ugljaninom srušite Miloševića? Pa to je ta principijalnost. Kad treba da se ruši Milošević, onda ste i za EU, sad niste. I za Ugljanina sad niste. I za genocid, a sad niste. Prema tome, sve ima svoje i to je istorijska istina. Žao mi je što moram tako da vam govorim", rekao je Dačić.

Poručio je da poslanici opozicije nisu svesni šta im je rekao poslanik iz SDA.

"Ja ne znam da ste vi svesni kakav je on šamar vama svima dao, svima koji ste ovde, uključujući i gospodina koji se javlja. On je rekao da pored vas mi iz vlasti izgledemo normalno", naveo je Dačić.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Dačić je naglasio da ništa što je ispod naših nivoa zaštite nacionalnih i državnih interesa, nije potpisano ni primenjeno.

"Nemojte nama pribacivati za Kosovo i Metohiju, mi smo se za njega bar borili, a vi ste od 2001. godine do 2008. doveli da oni jednostavno proglase nezavisnost Kosova. A za to vreme ste organizovali moleban, razbijanje trafika i krađu patika ovde u Knez Mihajlovoj ulici. Nemojte sada vi da solite pamet nekome o patriotizmu", rekao je Dačić.

Poručio je opoziciji da ne potcenjuju i pričaju loše o tome šta je vlast radila u vezi sa povlačenjem priznanja Kosova.

"Do 2012. godine 85 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Od tada do danas, 28 zemalja povuklo je priznanje Kosova. Da li je to dobro ili nije za nacionalni državni interes, svakako da najbolje zna naš narod i naši građani", naglasio je Dačić.

Vulin: Ne postoji razlog da se ne usvoji Deklaracija, povezuje Srbe

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin rekao je danas da ne postoji razlog da se ne podrži Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda ukoliko se misli da je jedinstvo Srba jedini način za rešavanje srpskog nacionalnog pitanja.

On je na vanrednoj sednici Skupštine Srbije odgovarajući lideru koalicije NADA Milošu Jovanoviću, koji je rekao da neće glasati za deklaraciju, da je ovo deklaracija koja prvi put institucionalno povezuje Srbe sa obe strane Drine.

Vulin je naglasio da je Republika Srpska "najznačajniji istorijski dobitak srpskog naroda vekovima u nazad, a više puta je bila u opasnosti da bude izgubljena".

Kako je rekao, vlasti u Srbiji su dozvoljavale da RS gubi svoje nadležnosti, a "ovo je prvi put da dva najviša zakonodavna tela daju jedinstven politički odgovor na najvažnija pitanja".

"Smenjivale su se vlasti u Republici Srpskoj, koje su mirno odustajale od jednog po jednog dejtonskog oblašćenja koje imala Republika Srpska. Kidanje vojske, kidanja raznih drugih institucija, potpuna poslušnost prema bošnjačkom Sarajevu. Vlasti u Srbiji su bile te koje su to omogućavale, koje su to podsticale. Nemojmo zaboraviti, Republika Srbija je garant Dejetonskog sprovođenja", rekao je Vulin.

On je dodao da prvi put ova deklaracija apsolutno zaslužuje podršku svakog kome je na srcu i Republika Srpska, "ono što ja zovem srpski svet i Srbi gde god oni da žive".

"Zato što neće biti Republike Srbije, ukoliko izgubimo Republiku Srpsku. Pogledajte istoriju i pogledajte kako se, ne samo u ovoj generaciji, nego kako se uvek zlo približava Srbiji tako što se Srbi van Srbije uništavaju, poništavaju, tako što im se ukida svaka mogućnost da misle srpski", rekao je Vulin.

On je dodao da je ovo prvi put da dva najviša zakonodavna tela daju jedinstven politički odgovor na najvažnija pitanja.

"Ovo je prvi put da sve što predstavlja, legitimno Srbe je stalo na jednu stranu i izjasnilo se pred istorijom i izjasnilo se pred budućnošću", rekao je Vulin.

On je odgovarajući na Jovanovićevu tvrdnju da reči i dela umeju da budu nesrazmerni, rekao da su sada više dela u srazmeri sa rečima i dodao da je upravo skupština koalicionih partnera sa kojima sarađuje usvojila Deklaraciju o Srebenici.

"Nismo mi glasali za tu skupštinu. Ali vaši koalicioni partneri jesu. Ti sa kojima izlazite na izbore i u Novom Sadu i na drugim mestima. Pritisak koji imate na Republiku Srpsku bi je slomio da je bio takav pre deset godina, pre nego što je Aleksandar Vučić i pre nego što je ova većina preuzela odgovornost za upravljanje Srbijom. Slomilo bi je", rekao je Vulin.

Vulin je upitao šta je urađeno do 2012. godine, a šta je posle 2012. godine za Republiku Srpsku.

"Gradili su školu, bolnicu i put, dali novac za manjak budžeta. Napravili fabriku i zaposlili ljude. A do 2012. nije nijedna. Možda neki spomenik", rekao je on.

Dakle, to su dela. I ona su u skladu sa našim rečima.

On je rekao da se u Skupštini često govori i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kao da je to "neka maloletna inistitucija koju neko može da iskoristi i zloupotrebi".

"Stvarno mislite da je patrijarh neko koga možete da iskoristite, i često sam slušao da se ovde zloupotrebljava crkva i patrijarh Porfirije. Da li neko može da iskoristi našu crkvu, najstariju neprekinutu instituciju da iskoristi? Nego, SPC odlično zna kao čuvar suštine bića srpkog naroda koja politčka opcija čuva to biće", rekao je on.

On je dodao da je političkom i istorijskom smislu ova deklaracija je najdalekosežniji dokument koji je doneo srpski narod.

"Prvi put se pominju Srbi svih vera. Kakav je to iskorak, da smo imali takav stav pre 100 godina danas bi bilo nekoliko miliona Srba više", rekao je on i dodao da mu je žao što nije traženo u deklaraciji da se od Hrvatske traži izvinjenje za Jasenovac i genocid.

Lider Novog DS S Miloš Jovanović rekao je da poslanici koalicije NADA neće glasati za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a kao osnovni razlog naveo to što vlast istrajva na evropskim integracijma koje on vidi kao suprotnost sa nacionalnim interesima zemlje.

"Pričate o Kosovu, EU trazi secesiju Kosmeta...kako se onda spaja naše članstvo u EU i odbrana teritorijalne celovitosti zemlje", upitao je Jovanović i ocenio da EU razgrađuje porodicu i naciju, što znači da će "razgraditi i srpsku naciju".

Jovanović je kritikovao što nije organizovana sednica Skupštine gde bi Deklaracija bila jedina tačka dnevnog reda, već su je, kako je istakao, uvrstili među 60 tačaka dnevnog reda.

Govoreći o tekstu deklaracije, ocenio je da je tekst "skoro pa dobar" i da je dobro baviti se indetitetom i promišljati pitanje srpskog nacionalnog identiteta, usaglasio je sa spominjanjem SPC i njene važne uloge u istoriji Srba, ali je dodao da su neke stvari nedorečene i istakao da je trebalo u deklaraciju staviti eksplicitno da se u Srebrenici nije desio genocid.

"Pitanje Srebrenice i nametanje lažne krivice nama kao narodu ne spada u pitanja s kojima možemo da pravimo kompromis", rekao je Jovanović.

On je upitao predstavnike vladajauće koalicije da li su zvali predstavnike opozicije da zajedno rade na deklaraciji, i zašto to nije učinjeno ako se radi o programu srpskog nacionalnog spasa i svesrpskoj deklaraciji kao i da su "dela u raskoraku sa rečima".

Naveo je da je koalicija NADA za pomirenje u Srbiji, ali smatra da vlast nije za to kadra, jer deli narod po principu "ko nije sa nama taj je protiv nas".

Jovanović je rekao i da nema obećane sednica o Kosovu i Metohiji, i konstatovao je da nema sumnje da je Republika Srpska sledeća da udaru.

Narodni poslanik SNS-a Milenko Jovanov reagovao je na konstataciju Jovanovića o važnoj ulozi SPC i upitao zašto o ulozi SPC govore oni (Novi DS S) koji su Novom Sadu glasali protiv izgradnje hrama SPC zajedno sa onima koji su kasnije završili sa njima u koaliciji.

Dodao je da NADA u celoj deklaraciji, za koju kažu da je "skoro dobra", ne može da pronađe dovoljan razlog da ne bude za nju i da ne glasaju za nju, ali, kako je istakao, ne vide razlog da ne budu sa aktivistom Brajanom Brkovićem, sa Nenadom Čankom i "otpacima Demokratske stranke".

Narodni poslanik SDA Ahmedin Škrijelj odgovorio je Milošu Jovanoviću da je počinio povredu poslanika tvrdeći da je Srebenici počinjen genocid nad bošanjačkim narodom.

"To je utvrđeno presudama međunarodnog suda pravde", rekao je on tvrdeći da je negiranje genocida "najveća uvreda za žrtve, za preživele i njihove porodice, za Bošnjake Sandžaka i državljanje Srbije".

Polemika sa Ponošem 

Vanredno zasedanje Skupština Srbije danas je nastavljeno polemikom potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina i šefa poslaničke grupe Srbija centar - Srce Zdravka Ponoša na kojoj je Vulin pozvao Ponoša da konačno odgovori da li je za ulazak Srbije u NATO pakt i da li su navodi američkih diplomata o njemu u Vikiliksu tačni.

"U redu, ja sam civil, ja sam najgori, a što ti generale nisi bio u Kninu 1995. godine, gde si bio da braniš Srbe", upitao je Vulin.

Vulin je pozvao Ponoša da odgovori da li je za ulazak Srbije u NATO.

"A, zašto ne kažete da li ste za ulazak Srbije u NATO pakt? Nije stvar da li ja verujem američkim izvorima, nego da li ste radili baš to što američki izvori kažu. Ja znam da vas beskrajno srećnim čini travnjak američke ambasade, ali dajte više recite jeste li za Srbiju u NATO, recite ja ne priznajem Kosovo, recite da nije istina ono što Amerikanci kažu za vas u Vikiliksu", poručio je Aleksandar Vulin.

Vulin je kazao da je Zdravko Ponoš bio načelnik Generalštaba koji nema ni dana iskustva u ratu, te da je za vreme građanskog rata u SFRJ umesto u ratu bio na usavršavanju u Beogradu i Londonu.

"U redu, ja sam civil, ja sam najgori, ja nisam ni morao da služim vojsku, ali vi gospodine generale ste morali da provedete čitav vaš vojni rok u ratu, vi gospodine generale niste morali da doktorirate u Beogradu iz Knina, nego ste trebali da budete u Kninu. Kako vi objašnjavate što ste nosili uniformu, a niste proveli niti jednu godinu u ratu. Gde je vama ratno iskustvo, što niste bili od 1991. godine do 1999. godine? Što niste ratovali generale, vama je to bila dužnost, mi smo vas za to školovali, niste ratovali. Od 1991. do 1999. godine bili ste dužni da ratujete, niste ratovali, bili ste dužni da štitite srpski narod, niste to učinili", poručio je Vulin.

Vulin je istakao da brojevi najbolje govore kako je Ponoš za dve godine uništio srpsku vojsku po nalogu stranaca.

"Godine 2006. vi zatičete 700 tenkova, 90 helikoptera, 850 oklopnih transportera i drugih oklopnih vozila, 140.000 komada pešadijskog naoružanja, 1.800 komada artiljerijsko- raketnog oruđa za PVO, kada vas 2008. godine oteraju vaši, Šutanovac i drugi, ostavili ste 220 tenkova, 45 helikoptera, 500 oklopnih transportera, 70.000 komada pešadijskog naoružanja, 290 komada artiljerijsko-raketnog oruđa. Za dve godine uništili ste više oružja i oruđa nego što je NATO pakt uspeo da uništi u bombardovanju", rekao je Vulin.

Vulin je još jednom pozvao Ponoša da konačno kaže da li je za Srbiju u NATO.

"Recite konačno da li ste za Srbiju u NATO, a ne treba da vam govorim koliko ste se žalili u kovid bolnici da vi kao general morate da imate poseban apartman, da nećete da sa ostalim građanima budete u kovid bolnici", poručio je on.

Odgovarajući na kritike njegovog rada kada je bio načelnik generalštaba Vojske Srbije, Ponoš je postavio pitanje Aleksandru Vulinu kako je za vreme njegovog mandata toliko naoružanje prodato, ako je Ponoš "sve to prethodno uništio".

Ponoš je izneo podatak da se 2018. godine dok je Vulin bio ministar odbrane prodato 29 tenkova u staro gvožđe.

Dodao da su 2015. prodate stotine tenkova i haubica, hiljadu protivavionskih topova, 200 haubica, više od 5.000 ručnih bacača raketa, tri radara.

Vulin je odgovorio da je sadašnja vlast podigla vojsku na nivo na kom bi svaka evropska armija bila ponosna.

Tvrdi da su za vreme Ponoša uništavani tenkovi, koji njemu nisu bili potrebni, a da su od takvih Izrael i Egipat napravili "mašne" koje služe za izvlačenje drugih tenkova i sanitetska vozila, kao i da takve koriste danas u Ukrajini.

Jovanov: Neće biti eksploatacije litijuma ukoliko ne bude zaštićena životna sredina

Poslanici u Skupštini Srbije i danas su, u nastavku rasprave o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru 8. juna, ponovo polemisali o litijumu i projektu "Jadar", a šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov naglasio je da eksploatacije litijuma neće biti, ukoliko ne bude zaštićena životna sredina.

Jovanov je, obraćajući se posle izlaganja poslanika Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića, rekao da opozicija kaže da "ova vlast nije u stanju da organizuje eksploataciju litijuma" i da su i sada protiv tog projekta, kao što su bili i protiv drugih velikih projekata.

"Ovi ljudi su bili protiv izgradnje puteva, izgradnje pruga, ovaj čovek se tukao s policijom na nasipima, ovaj čovek je ometao izgradnju mosta u Novom Sadu, oni su protiv izgradnje brzih saobraćajnica i najzad oni su bili žestoko protiv izgradnje hrama Srpske Pravoslavne Crkve u Novom Sadu, zajedno sa ovim lažnim patriotama", rekao je Jovanov.

Jovanov je rekao da su oni protiv svega, pa i protiv litijuma.

"Da vas pitam da li je moguće da ekološko zagađenje zahvati samo deo populacije? Da li je moguće da trovana voda i vazduh truju samo deo populacije? Pa nismo valjda nenormalni da trujemo svoju decu i njihovu decu i celu zemlju?", upitao je Jovanov.

Prema tome, zaključio je Jovanov, sve što pričaju je brutalna laž.

"To o čemu govore je samo pokušaj da se ponovo okupe oko neke teme, kao što su se okupili oko ubijene dece prošle godine, kada smo isto ove tirade od istog ovog čoveka slušali skoro mesec dana. Dakle, njima je potrebna tema na kojoj će pokušati da kažu e, okupili smo se zato što smo tu protiv vlasti. To je sada tema litijuma, prošle godine je bila nažalost nešto drugo, sledeće godine će biti nešto treće, i to vam je to", rekao je Jovanov.

Jovanov je poručio da neće biti eksploatacije litijuma ukoliko ne bude u potpunosti zaštićena životna sredina i život građana u Srbiji.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je rekao da će ta stranka pripremiti svoju deklaraciju o ugroženim interesima građana koja će se, kako je rekao, baviti pre svega socijalno-ekonomskim pravima ljudi, da žive u dostojanstvenom društvu koje im ne truje vazduh, gde voda i zemljište nisu zagađeni.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković rekao je da se ta stranka zalaže za zabranu eksploatacije litijuma i insistiraju da se takva zabrana usvoji u parlamentu.

"Važnu stvar ste rekli, da li će trpeti ovo zagađenje i vašu decu? Pa hoće. I tu leži glavna tragedija svega ovoga", tvrdio je Stanković.

Stanković je kazao i da će svi udisati otrovani vazduh i da će sve ljude trovati zatrovana reka i zemlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici danas nastavljaju raspravu o Deklaraciji i ostalim tačkama

Izvor: Blic, 24.Jul.2024

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i ostalim tačkama dnevnog reda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.