U toku obnova manastira Bešenovo na Fruškoj gori, biće izgrađen i glavni konak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2024, 15:01

U toku obnova manastira Bešenovo na Fruškoj gori, biće izgrađen i glavni konak

U obnovi fruškogorskog manastira Bešenovo, započeti su kapitalni radovi na prvoj fazi oblaganja spoljašnosti Hrama vraco kamenom, a profesor Karlovačke bogoslovije i iguman manastira Arsenije Matić pozvao je sve koji mogu da pomognu obnovu te zadužbine kralja Dragutina.

Obnova manastira je počela, odlukom episkopa sremskog Vasilija, još 2012. godine.

Bratija manastira je, kako navodi manastir u saopštenju, uz podršku vernog naroda uradila mnogo, ali predstojeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radovi po svom obimu prevazilaze monaške mogućnosti i zahtevaju uključivanje šire društvene zajednice.

Za oblaganje 400 kvadratnih metara hrama potrebno je blizu 40 tona kamena, koji se sukcesivno i u zavisnosti od raspoloživih finansija manastira doprema iz rudnika sa granice Makedonije i Bugarske.

Odmah po završetku radova s kamenom manastir očekuje freskopisanje i izgradnja glavnog manastirskog konaka, za koje takođe nisu obezbeđena sredstva, a čijim završetkom radova bi obnova bila kompletna, dodaje se u saopštenju.

Kralj Dragutin je smestio manastir na jednom od glavnih izvorišta vode, odakle se napajao stari Sirmijum, današnja Sremska Mitrovica.

Ustaše su 1942. godine spalile Bešenovo, a dve godine kasnije nemačka avijacija ga je sravnila sa zemljom. Posleratne vlasti su odobrile razvlačenje građevinskog materijala i manastiru oduzele zemljišni posed, nakon čega je ostala samo pustoš.

"Na nama je da sada, dajući koliko možemo, ispravimo višedecenijsku nepravdu i manastir ponovo uzdignemo ka nebu naše svete Fruške gore. Sa željom da se Bogu molimo u obnovljenom manastiru Bešenovo, pozdravljam vas i želim mir i zdravlje od Boga", poručio je profesor Karlovačke bogoslovije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.