UKRAJINSKA KRIZA: Zelenski: Putin danas u poseti Severnoj Koreji; Napravili smo prvi opipljiv korak ka miru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2024, 06:45

UKRAJINSKA KRIZA: Zelenski: Putin danas u poseti Severnoj Koreji; Napravili smo prvi opipljiv korak ka miru

Rat u Ukrajini – 846. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su na mirovnom samitu u Švajcarskoj, uz brojne svetske lidere, napravili prvi "opipljiv korak ka miru". Sa druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je konferenciju kao "potpuni fijasko". Prvi put za 24 godine, ruski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladimir Putin posetiće Severnu Koreju.

Najmanje 22 osobe povređene su tokom jučerašnjeg dana u ruskom raketnom napadu na region Poltave, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Usled napada, 55.000 potrošača ostalo je bez struje.

Francuski zvaničnici navode da se deset ukrajinskih pilota obučava u njihovoj zemlji da upravlja avionima F-16.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, osvrćući se na samit u Švajcarskoj održan proteklog vikenda, rekao da je napravljen "prvi opipljivi korak ka miru", dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela da je konferencija bila "potpuni fijasko".

Iz Kremlja je, u međuvremenu, saopšteno da će ruski predsednik Vladimir Putin 18. i 19. juna boraviti u Pjongjangu, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong Una, što je prva njegova poseta za 24 godina. Putin će, kako je najavljeno, 19. i 20. juna posetiti i Vijetnam.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov objasnio je da Rusija i Severna Koreja rade na novom sveobuhvatnom sporazumu o partnerstvu, koji će tokom ove Putinove posete biti potpisan.

Za to vreme, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da članice Alijanse razgovaraju o razmeštanju više nuklearnog oružja, suočene sa rastućom pretnjom Rusije i Kine, što je Moskva ocenila kao još jednu eskalaciju tenzija.

07.36 - Putin u poseti Severnoj Koreji prvi put posle 24 godine

Ruski predsednik sastaje se u utorak sa Kim Džong Unom u Pjongjangu, uz zabrinutost SAD zbog sve bližih odnosa dveju zemalja i najavljene potpise sporazuma o partnerstvu.

07.32 - Pacifička flota Rusije započela vežbe sa oko 40 brodova i plovila

Ruska Pacifička flota počela je da raspoređuje snage u okviru planiranih združenih vežbi na Dalekom istoku, u koju će biti uključeno desetine brodova, drugih plovila, aviona i helikoptera, saopštila je ruska mornarica.

06.34  - Rusija: Gori naftni rezervoar u Rostovskoj oblasti nakon napada ukrajinskog drona

Naftne cisterne su se zapalile nakon noćašnjeg napada ukrajinskih bespilotnih letelica u ruskom gradu Azov, saopštio je guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Putin doputovao u državnu posetu Severnoj Koreji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2024

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u dvodnevnu državnu posetu Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (Severnoj Koreji), preneli su danas ruski mediji...Avion ruskog lidera sleteo je na aerodrom u Pjongjangu, gde ga je dočekao severnokorejski lider Kim Džong Un, prenosi RIA Novosti...Dvojica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.