Izvor: JUGpress.com, 09.Jul.2024, 23:27

Prikazana projekcija Ilketovog filma “Koce zauvek”

VLASOTINCE-VRANJE

U okviru ovogodišnjeg programa,, Leto u Vlasotincu” u sali Kulturnog centra priređena je projekcija filma „Koce zauvek“, autora Nebojše Ilića Ilketa. Projekciji su prisustvovali Blagoje Kocić, osnivač Humanitarnog udruženja „Koce zauvek“, njegov sin Kosta, Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince, Stole Filipović, pukovnik policije u penziji, bivši načelnik Policijske uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vranje.

U Vranju je 2. aprila 2014. godine ugašen život Nemanje Kocića. Plakali su svi. U znak sećanja njegova porodica osnovala je Udruženje „Koce zauvek“, koje broji 1050 članova. U medicinskoj školi, čiji je Nemanja bio đak, nastao je Kocetov park. A breza koju je zasadila Nemanjina najbolja drugarica, njegov je simbol. Zrak sunca pojavio se rođenjem brata Koste koji je roditeljima bio sve. Sudbina je, nažalost, ponovo umešala svoje prste. Avgusta prošle godine otišao je i najstariji sin Nikola, glavni pokretač svih aktivnosti udruženja. Iz najvećeg ljudskog bola proistekla je najplemenitija akcija u okviru koje je prikupljeno 9.378 boca krvi ili 4.500 litara tečnosti koja život znači. Iz najveće ljudske patnje kao feniks poniklo je Humanitarno udruženje „Koce zauvek“. Prikupljenom krvlju spašeno je 28.134 ljudska života.Otac hrabrost, otac čeličnog, a plemenitog srca Blagoje Kocić uspeo je nazamislivo, uspeo je da u nezaborav smesti sinove Nemanju i Nikolu. Istovremeno, Blagoje na ovaj način sedmogodišnjem sinu Kosti u amanet ostavlja empatiju, humanost, čovekoljublje koje je on pokazao kada je to bilo najteže, kada je bilo skoro nemoguće.

Film koji je vlasotinačka publika gledala je zapravo priča o nemerljivoj ljudskoj snazi, o plemenitosti iz bola nastale, o humanosti koja nam je danas potrebnija više nego ikada pre. Posle dirljivih kadrova o Humanitarnom udruženju „Koce zauvek“ koji nose jaku poruku o hrabrosti, čovečnosti i humanosti publici se obratio čovek koji poseduje ove ljudske vrline, otac koji se Hrabrost zove, Blagoje Kocić.

Bio bih srećan da sam večeras za ovom govornicom nekim lepim povodom, da govorim o uspesima iz svoje karijere policajca, o školovanju i karijerama svojih sinova, ali sudbina je drugačije odredila. Mi smo našu misiju pretvorili u ponos, potekla je reka prikupljene krvi. Mi nismo spasili svoje sinove, ali spašavamo druge živote – rekao je Blagoje Kocić.Priču o Udruženju „Koce zauvek“ i porodici Kocić ispričao mi je profesor Saša Stanković. Prihvatio sam da snimim film jer je to moj posao i moja misija. Priča je imala drugačiji tok i trebalo je da se završi kadrovima kada Kostu 1. septembra u školu vodi najstariji brat Nikola. U međuvremenu se desila nova tragedija tako da sam u jednom trenutku odustao od filma. Zbog Blagoja koji je jedna ljudska gromada i njegove porodice ipak smo završili film, ali nešto drugačije. Kocetov park zauzima važno mesto u filmu, spojio sam Boga i prirodu, što nije strano ni u nauci, ni u religiji. Mati Jelena, monahinja Manastira Svetog Pantelejmona u Lepčincu mi je rekla „“Hvala vam što ste bili umereni“. Trudio sam se da ispričam tužnu priču na ljudski način, da ne dolivam ulje na vatru – između ostalog rekao je autor filma Nebojša Ilić.

Humanitarno udruženje „Koce zauvek“ ovom prilikom uručilo je zahvalnice za nesebično zalaganje, saradnju i pomoć Udruženju „Koce zauvek“. Zahvalnice su dobili: Opština Vlasotince, a priznanje je primio predsednik Bratislav Petrović, u ime Kulturnog centra Vlasotince priznanje je primila direktorka Maja Marković, u ime Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, zahvalnicu je primio direktor Srba Takić. Ova priznanja dobili su i slikar Vlastimir Stojanović ,,Šilja” i autor filma Nebojša Ilić,, Ilke”, koji je preko filmskog platna učinio da Nemanja i Nikola žive zauvek.

Nakon ideje za film profesora Saše Stankovića, zamolili smo Ilketa da uradi filmsku priču kako bi ostalo sećanje da je naš Nemanja postojao. Ilke je sa nadljudskom energijom i potpunom posvećenošću radio godinu i po dana. Prisustvovao je svakoj našoj akciji. Naša dalja misija je da preko udruženja čuvamo sećanje i na Nemanju i na Nikolu- rekao je na kraju Blagoje Kocić. (kraj) VS/SMI ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.