Izvor: RTS, 04.Okt.2023, 17:05

На светски Дан заштите животиња, како решити проблем напуштених паса у Ваљеву

У Ваљеву је све више напуштених паса. Удружење „Чарна" залаже се за решавање узрока проблема, а то је кажњавање несавесних власника, стерилизација и чиповање паса.
Три године упорности активиста Удружења „Чарна" у Ваљеву резултирало је пројектом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бесплатних стерилизација, вакцинације и чиповања власничких паса. У периоду од два месеца третман би требало да буде примењен на око три стотине паса у граду и на сеоском подручју.

„Један од приоритетних циљева је био да се крене са решавањем узрока великог броја напуштених паса, самим тим, кучница и да се смање одштете које су биле у великом износу, значи одштете од уједа и напада стоке. Град је напокон схватио да треба да се реши узрок и из свог буџета је издвојио два и по милиона динара за бесплатне стерилизације, кастрације, уз обавезно чиповање и добијање вакцине против беснила. Велики број је неодговорних власника, видите да се сваки дан се избацују пси. Радило се само на последицама, купљење паса и одношење у Златарић", каже Зорица Поповић из Удружења за заштиту животиња „Чарна".
Заинтересовани власници необележених љубимаца могу да се обрате једној од шест ватеринарских амбуланти, које учествују у пројекту и закажу третман најкасније до 30. новембра.
„Једино спровођењем овакве јавне набавке у континуитету након четири до пет година можемо рећи да неких хиљаду и по до две хиљаде паса можемо уклонити на неки начин са улице и ти пси ће постати власнички пси. Након обележавања и вакцинације пси који до сада нису обележени и чиповани уносе се подаци у централну базу", истиче Будимир Вишић, директор Ветеринарског центра Ваљево.
После реализације пројекта, очекује се појачана контрола власничких паса. Ако комунални милицајци установе да пси нису чиповани или су пуштени на улицу, према градској одлуци казна за власника је 50.000 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.