Izvor: RTS, 14.Jun.2024, 05:52

Путин поставио нове услове за мир; Кијев – не прихватамо, нема компромиса

Рат у Украјини – 842. дан. Председник Русије Владимир Путин истакао је да Украјина мора да повуче своје трупе из свих нових региона Русије како би почели мировни преговори. Други услов је да Кијев одустане од уласка у НАТО, нагласио је Путин. Украјина неће прихватити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Путинове услове, рекао је саветник украјинског председника Михаило Подољак, истакавши да не постоји могућност да се нађе компромис.
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони потврдила је да су лидери Г7 постигли договор да Украјини пруже око 50 милијарди долара финансијске подршке на рачун замрзнуте руске имовине.
Амерички председник Џозеф Бајден и украјински лидер Володимир Зеленски потписали су десетогодишњи безбедносни споразум између те две државе.
Бајден је прецизирао да тај споразум не предвиђа слање америчких трупа у Украјину.
Пентагон је навео да САД још неће пренети Украјини додатне противваздушне ракетне системе "патриот".
Бивши председник САД Доналд Трамп је, критикујући пакет помоћи Кијеву од 60 милијарди долара на састанку иза затворени врата Републиканске партије, упитао: "Ако Украјина победи, каква ће бити корист."
Јапан ће Украјини обезбедити 4,5 милијарди долара и подржаваће је током 10-годишњег трајања споразума.
Шеф Главне обавештајне управе Кирил Буданов рекао је да су Руси распоредили системе С-500 на Криму.
НАТО се спрема за потенцијални војни сукоб са Русијом, упозорила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Шеф Русије Владимир Путин продужио је до 31. децембра забрану продаје руске нафте и деривата страним правним и физичким лицима ако уговори садрже услов о ограничењу цене који су поставили Сједињене Америчке Државе и низ других земаља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.