Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jun.2024, 14:01

Намирнице које су пуне масти и веома су лоше за здравље, а једемо их стално!

Током протеклих неколико деценија, оно што знамо о мастима у исхрани се развило. Деведесетих смо мислили да су све масти лоше, па је дошло до експлозије дијета са мало масти и грицкалица без масти.
Иако нису све масти лоше, неке намирнице пуне масти су лошије за ваше здравље >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од других.
Кобасице и виршле Кобасица, било да је део вашег доручка или роштиља, спада међу најнездравије масне намирнице. Иако нуди протеине, има изненађујуће пуно масти, обично се прави од свињетине заједно са низом зачина, биља и зачина. Свињска кобасица садржи више масти него протеина, а маст чини већину калорија у овој храни. Да не спомињемо, трећина масти у свињској кобасици је из засићених извора. Ово га чини нездравим извором масти поред високог садржаја натријума и конзерванса који се понекад користе, као што је натријум нитрат.
Црвено месо Било да волите рибу или хамбургер, говедина је још једна нездрава масна храна. Иако садржи много протеина, маснији комади говедине садрже велику количину грама масти и засићених масти. Иако се сматра да засићене масти нису толико лоше за ваше здравље као транс масти, Америчко удружење за срце препоручује да не више од 6 процената ваших укупних дневних калорија долази од засићених масти. За некога ко једе 2.000 калорија дневно, то значи да ограничите унос на не више од 13 грама засићених масти.
Хот дог Када је у питању месо као нездрав извор масти, виршле су на врху те листе. Хот догови су најчешће доступни у врстама свињског и говеђег меса, од којих оба имају висок садржај масти. У ствари, један говеђи хот дог може имати двоструко више масти од протеина. Не само да га ово чини лошим извором протеина, већ 13 грама масти обезбеђује значајну количину засићених масти. Поред тога што су нездрав извор масти и обезбеђују минимално протеина, виршле такође могу бити богате натријума и садрже конзервансе, као што су нитрати.
Пецива Од крофни до кроасана и кекса, пекарски производи су још један извор нездравих масти. Забрињава врста и количина масти у пециву, као и садржај додатог шећера. Додати шећер је повезан са здравственим стањима као што су повећана масна јетра и негативан утицај на липиде у крви, што може довести до озбиљних здравствених компликација. Већина пецива се прави са путером или кремом, због чега се сматрају нездравим извором масти. Чак и оне направљене са уљем, попут сојиног уља, можда немају пуно засићених масти, али могу подстаћи упалу у вашем телу.
Koliko je zdravo popiti čašu vodu čim ustanemo?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице које су пуне масти и веома су лоше за здравље, а једемо их стално! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.