Izvor: eKlinika.rs, 23.Sep.2024, 11:32

Hiperholesterolemija: Genetska greška zbog koje se može dobiti infarkt i u drugoj deceniji života 

Kada nije ishrana uzrok povišenog holesterola, reč je o bolesti, koja se stručno zove familijarna hiperholesterolemija, a osobe koje je imaju mogu već sa 20 godina da dobiju infarkt srca ili šlog. 
Važnost provere nivoa holesterola Povodom obeležavanja svetskog dana ove bolesti lekari apeluju da je potrebno podići svest među ljudima o značaju povišenog holesterola, kao i o važnosti proveravanja njegovog nivoa u krvi. Pacijenti sa povišenim LDL holesterolom najčešće ništa ne osećaju i nemaju nikakve simptome. Kod mnogih pacijenata se povišeni holesterol otkrije tek kada dožive infarkt miokarda. Stoga bi svako trebalo da poseti svog lekara i proveri vrednosti LDL holesterola, jer je vodeći uzrok nastanka aterosklerotske...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.