Izvor: eKlinika.rs, 24.Sep.2024, 15:01

Insulinska rezistencija nosi povećan rizik od razvoja 26 bolesti i rane smrti kod žena

Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije u mišićima, masnom tkivu i jetri ne reaguju pravilno na hormon insulin i ne mogu lako da apsorbuju glukozu iz krvi. Nedavna studija istraživača sa Shandong University u Kini otkrila je da je insulinska rezistencija dovedena u vezu sa povećanim rizikom od pojave 26 bolesti i prerane smrti kod žena.
Insulinska rezistencija je opšte poznata po svojoj ulozi u dijabetesu, ali i za desetine drugih bolesti Medicina još uvek ne razume u potpunosti uzroke insulinske rezistencije, ali se veruje da su višak kilograma i nedostatak fizičke aktivnosti veliki faktori, kako navodi američki National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Insulinska...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.