Nova istraživanja dokazuju: Kada radimo od kuće pojedemo i do 800 kalorija više

Izvor: B92, 02.Okt.2023, 09:42

Nova istraživanja dokazuju: Kada radimo od kuće pojedemo i do 800 kalorija više

Opuštenija atmosfera, kuhinja na svega par koraka i frižider pun hrane - iako sve ovo deluje veoma praktično i umnogome olakšava rad od kuće, istina je da nas upravo ovakav režim rada može učiniti gojaznijim.

Istraživanje je pokazalo da oni koji rade od kuće tokom dana pojedu i do 800 kalorija više, kao i da su njihovi obroci manje zdravi.

Iako ovo može biti veoma poražavajuće za sve koji uživaju da ne idu u kancelariju i rade iz udobnosti svoga doma, upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad od kuće može biti jedan od uzroka gojaznosti. Ovaj zaključak nije nasumično donet, već je dobijen složenom analizom gastronomskih navika zaposlenih koji su svoje dnevne obroke beležili u posebnoj aplikaciji. "Pakleni" trougao: krevet-frižider-radni sto

Iako bi najispravnije bilo da se tokom rada od kuće pridržavamo rutine koju smo imali i u kancelariji, u stvarnosti je format ovakvog rada nešto drugačiji, i u većini slučajeva podrazumeva neograničenu konzumaciju kako kafe, tako i grickalica i slatkiša koji su nam na dohvat ruke. Taj "pakleni" trougao između kreveta, frižidera i (eventualno) radnog stola zapravo i predstavlja problem, premda u odsustvu pokretljivosti tokom smene, a ujedno i neprekidnog grickanja, sve unete kalorije ostanu "zarobljene" u organizmu.

"Jednostavan pristup hrani tokom rada od kuće je glavni problem", navela je Lisa Jang, nutricionista i profesor na Univerzitetu u Njujorku.

Odsustvo strukturiranog radnog prostora u našem mozgu podstiče težnju ka neregularnim, češćim, a neretko i manje nutritivno bogatim i zdravim obrocima, kojima kada se pridodaju stres, a nekada i dosada, preratu u neprekidno žvakanje tokom celog radnog dana.

Kako vreme prolazi, sve te kalorije se "lepe" za telo, usled čega se javlja gojaznost, a sa njom i potencijalni zdravstveni problemi", pojašnjava Jang. Trećina radnika od kuće jede i kada nije gladna

U analizi koju su sproveli naunici učestvovalo je dve hiljade dobrovoljaca koji su u aplikaciju unosili podatke o obrocima koje su jeli tokom rada od kuće, a 36 procenata ispitanika priznalo je da su grickali čak i kada nisu bili gladni. Ujedno, čak 60 posto njih je reklo da su kod kuće jeli nezdraviju hranu nego u kancelariji.

Poređenjem rezultata koji su unošeni tokom rada iz kancelarije i rada od kuće, utvrđeno je i da je prosečan unos kalorija u kancelarijskom režimu bio oko 791, dok je prilikom rada od kuće ta brojka bila oko 2.752. Osim toga, i broj pređenih koraka je skoro upola manji prilikom rada od kuće. Kako se rešiti navike neprestanog grickanja kada radimo od kuće

U idealnom slučaju, oni koji rade od kuće bi trebalo da imaju potpuno izdvojen prostor za rad, koji podrazumeva radni sto, udobnu stolicu, ali i - što manje ometača. Pod ometačima se podrazumevaju i gedžeti, ali i frižider, koji je najveći neprijatelj radnika na daljinu.

"Zaposleni bi trebalo da odrede i tačno vreme i prostor za konzumaciju obroka, a da svoju ishranu baziraju na zdravim namirnicama", navela je Jang.

Zdravi obroci, zdrave užine poput voćne salate ili smutija i dosta tečnosti presudni su za održavanje kako energije, tako i vitke linije i zdravlja prilikom pretežno sedentarnog načina života. Naravno, odabir zdravijih namirnica ne isključuje redovnu fizičku aktivnostu, a imajući u vidu da oni koji rade od kuće pređu upola manje koraka od dnevnog proseka, za njih je ona imperativ.

"Kratke pauze iskoristite za neku fizičku aktivnost - to će pomoći i u borbi sa stresom, ali i smanjiti žudnju za grickalicama", ističe nutricionista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.