Izvor: eKlinika.rs, 28.Sep.2024, 08:48

Sindrom hroničnog bola ne nastaje samo zbog povrede: Koliko vremena treba da prođe do postavljanja dijagnoze

Sindrom hroničnog bola (CPS) je čest problem koji predstavlja veliki izazov za pacijente ali i zdravstvene radnike zbog svoje složene istorije, nejasne etiologije i lošeg odgovora na terapiju. Milioni ljudi na svetu žive sa hroničnim bolom uz niz drugih komplikacija koje iz njega mogu da nastanu.
Koliko vremena treba da prođe da se sindrom hroničnog bola dijagnostikuje CPS je i danas nedovoljno definisano stanje, koje je skup sindroma koji obično ne reaguju na medicinski model nege. Većina autora smatra da je kontinuirani bol koji traje duže od 6 meseci dijagnostički kriterijum, dok su drugi koristili i 3 meseca kao minimalni vremenski period. Neki autori predlažu da se svaki bol koji traje duže od razumno očekivanog...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.