Izvor: eKlinika.rs, 23.Sep.2024, 21:01

Zašto ponekad izmišljanjem neistina popunjavamo „rupe” u pamćenju: Šta je konfabulacija

Konfabulacija je vrsta „greške“ u procesu pamćenja pri kojoj praznine u nečijem sećanju nesvesno bivaju popunjene izmišljenim, pogrešno protumačenim ili iskrivljenim informacijama. Laički rečeno: kada neko konfabulira, kombinuje stvari koje je izmislio ili zamislio sa stvarnim sećanjima.
Konfabulacija i laganje: Zašto se često pogrešno identifikuju? Ono što je važno znati je da osoba koja konfabulira ne laže svesno ili sa očiglednom namerom, odnosno ne pokušava svesno ili namerno da nas prevari. Umesto toga, uverena je u istinitost svojih sećanja čak i kada se suoči sa suprotnim dokazima.
Konfabulirana sećanja ponekad mogu biti pogrešno identifikovana sa laganjem ili simuliranjem. Simuliranje...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.