Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

ALBERT NAĐ ODBRUSIO NOVINARU: ‘Ja sam bio tu, ali moj prethodnik..’ (VIDEO)

‘Crno-beli’ prolaze kroz izuzetno težak period. Partizan je u Kruševcu izbegao poraz protiv Napretka, vrativši se sa 1:3 do 3:3, što je izazvalo različite reakcije u taboru tima. Trenutno drži drugo mesto, sa dva boda više od TSC-a, na...

Izvor: HotSport.rs, 08.Maj.2024, 22:16

Detaljnije >>

GROBARI ZAGRMELI: Navijiači Partizana oštro na trenera i upravu!

Navijački bunt, nezadovoljstvo na vrhuncu Fudbaleri Partizana doživeli su dramatičan susret u Kruševcu protiv ekipe Napretka, koji je završen nerešenim rezultatom 3:3. Iako su se borili do poslednjeg minuta, crno-beli su morali da se zadovolje jednim...

Izvor: HotSport.rs, 08.Maj.2024

Detaljnije >>

Albert Nađ posle meča u Kruševcu: Ekipa u nokdaunu, nemam problem s tim što me navijači vređaju

Albert Nađ posle meča u Kruševcu: Ekipa u nokdaunu, nemam problem s tim što me navijači vređaju

Trener Partizana Albert Nađ rekao je posle utakmice 4. kola plej-ofa Superlige, u kojoj su crno-beli došli...

Izvor: Danas, 08.Maj.2024

Detaljnije >>

Partizan od 1:3 do remija u Kruševcu, TSC bolji od Kragujevčana

Partizan od 1:3 do remija u Kruševcu, TSC bolji od Kragujevčana

Fudbaleri Partizana remizirali su danas na gostovanju Napretku u Kruševcu rezultatom 3:3 u utakmici četvrtog kola plej-ofa Superlige Srbije.. Aleksandar Filipović doveo je crno-bele u vođstvo pogotkom u šestom minutu, a onda je usledio preokret domaćina, uz dva gola Andrije Majdevca, u 19. i 51. i Nebojše Bastajića u 26. minutu. Ipak, do kraja Aleksa Janković u 80. i Nikola Stevanović u 89. minutu (autogol), posle udarca Gajasa Zahida, sprečili su šesti uzastopni...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2024

Detaljnije >>

IZJAVA NAĐA NAKON UTAKMICE: „Ovaj bod nam ipak nešto znači!“

Trener Partizana video neke pozitivne stvari nakon remija Partizan je u Kruševcu izbegao poraz protiv Napretka, vrativši se sa 1:3 do 3:3, što je izazvalo različite reakcije u taboru tima. Trenutno drži drugo mesto, sa dva boda...

Izvor: HotSport.rs, 08.Maj.2024

Detaljnije >>

"Ekipa je u nokdaunu!" Nađ iskren posle neuspeha protiv Napretka: Ovo nismo planirali pre dolaska u Kruševac...

Fudbaleri Napretka i Partizana odigrali su 3:3 (2:1) u utakmici četvrtog kola plej-ofa Superlige Srbije, što je šesta vezana utakmica na kojoj crno-beli nisu slavili.

Izvor: Sportal.rs, 08.Maj.2024

Detaljnije >>

Partizan izvukao bod

Partizan je remizirao u 34. kolu Superlige Srbije protiv Napretka iz Kruševca rezultatom 3:3.

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Maj.2024

Detaljnije >>