S.Koreja: Kraj nuklearnog programa

Izvor: B92, 29.Feb.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S.Koreja: Kraj nuklearnog programa

Vašington -- Severna Koreja je pristala da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma i prihvatila moratorijum na nuklearne testove, kao i testove raketa dugog dometa.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland dodala je da je Pjongjang pristao da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da kontrolišu i nadgledaju sprovođenje moratorijuma na obogaćivanje uranijuma i potvrde onesposobljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuklearnog reaktora u Jongbionu.

Kako je navela Nulandova, predstavnici Vašingtona i Pjongjanga sastaće se i da finalizuju detalje predloženog paketa pomoći Severnoj Koreji od 240.000 tona hrane, jer ta zemlja ima hronične probleme sa nestašicom hrane.

Severna Koreja je objavila slično saopštenje u Pjongjangu.

Neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova naveo je u saopštenju koje je prenela državna novinska agencija da je Pjongjang pristao na nuklearne moratorijume, kao i da dozvoli inspektorima UN da nadgledaju njihovo sprovođenje "kako bi se održala pozitivna atmosfera u razgovorima SAD i Severne Koreje".

Pregovarači dve strane razgovarali su prošle nedelje u Pekingu, što je bilo prvi put od kako su pregovori prekinuti u decembru posle smrti bivšeg lidera Kim Džong Ila.

Pre njegove smrti, SAD i Severna Koreja bile su nadomak dogovora, koji je bio preduslov za ponovno započinjanje razgovora šest zemalja (SAD, Japan, Rusija, Kina i obe Koreje), prekinutih pre tri godine.

"SAD i dalje gaje duboku zabrinutost zbog ponašanja Severne Koreje u velikom broju oblasti, ali današnja objava odražava važan, iako ograničen, napredak u nekima od njih", rekla je Nulandova.

Ona je ponovila da SAD nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i "spremne su da preduzmu korake ka poboljšanju bilateralnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja suvereniteta i jednakosti".

Hilari Klinton: Skroman prvi korak u pravom smeru

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Severne Koreje danas su saopštili da se Pjongjang saglasio sa uspostavljanjem moratorijuma na nuklearne probe i lansiranje raketa dugog dometa i dozvolio međunarodnim inspektorima da posete nuklearni kompleks Jongbion da bi se uverili da su prestale sve nuklearne aktivnosti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je potez Pjongjanga kao "skroman prvi korak u pravom smeru", prenela je agencija AP.

U obraćanju pred Komitetom Predsedničkog doma, Klintonova je kazala da će Vašington procenjivati novi severnokorejski režim sa Kim Džong Unom na čelu, u skladu s akcijama koje preduzimaju.

"Sjedinjene Američke Države su još duboke zabrinute. Ali kada se dogodila smrt Kim Džong Ila, ja sam rekla da se nadamo da će novo rukovodstvo izabrati da vodi svoj narod putem mira, uz poštovanje svojih obaveza", rekla je američka državna sekretarka, preneo je AFP.

Južna Koreja je pozdravila objavljivanje moratorijuma Severne Koreje na testove nuklearnih i dalekometnih raketa u skladu sa sporazumom sa SAD i ocenila da treba da bude "osnova za korak unapred u dugotinjajućem sukobu".

"Naša je procena da je postavljena osnova za kretanje napred u našim naporima da se reši nuklearni problem Severne Koreje na sveobuhvatan i fundamentalan način", naveo je portparol južnokorejskog ministarstva inostranih poslova Čo Bjung-jae u saopštenju, navodi Rojters.

Japan je ocenio da je dogovor Severne Koreje i SAD o severnokorejskom nuklearnom programu važan korak ka rešavanju dugogodišnjeg spornog pitanja.

"Nadamo se koordinaciji u sprovođenju onoga što je dogovoreno, što će napraviti gladak napredak", naveo je japanski ministar inostranih poslova Koičiro Gemba u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja pristala na nuklearni moratorijum

Izvor: NaDlanu.com, 29.Feb.2012

VAŠINGTON, 29. februara 2012. (Beta-AP) - Severna Koreja je pristala da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma i prihvatila moratorijum na nuklearne testove, kao i testove raketa dugog dometa, saopštile su u sredu SAD... VAŠINGTON, 29. februara 2012. (Beta-AP) - Severna Koreja je pristala da...

Nastavak na NaDlanu.com...

Klinton: Severna Koreja na putu mira

Izvor: Vesti-online.com, 29.Feb.2012

Američka državna sekretarka Hilari Klinton nazvala je "skromnim prvim korakom u pravom smeru" pristanak Severne Koreje da obustavi nuklearne aktivnosti i prihvati moratorijum na testiranja nuklearnih i raketa dugog dometa..."Posle smrti Kim Džong Ila, rekla sam da je naša želja da vidimo da novi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.