Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Preventivni pregledi sutra u Zaječaru: Faktori rizika za razvoj kardiorenalnog sindroma

E. S. ržava ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim za sve građane Foto: Shutterstock Sutra, 21. aprila biće organizovani preventivni pregledi u zaječarskom Domu zdravlja,od 8 do 16 časova. Ovom prilikom građani će moći da urade preglede koji se odnose na faktore rizika za razvoj kardiorenalnog sindroma, a tu spada merenje krvnog...

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Apr.2024, 03:42

Detaljnije >>

Tužilac komentarisao tvrdnje da je brat osumnjičenog za ubistvo Danke umro nasilnom smrću

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru Miodrag Canović rekao je za Tanjug da još uvijek nije stigao zapisnik o izvršenoj odbukciji...

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2024, 19:11

Detaljnije >>

Zamenik tužioca u Zaječaru: Nismo dobili izveštaj Instituta u vezi sa smrću D.D., verovatno od ponedeljka

Zamenik tužioca u Zaječaru: Nismo dobili izveštaj Instituta u vezi sa smrću D.D., verovatno od ponedeljka

Nalaz veštačenja smrti D.D. sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu još uvek nije stigao u tužilaštvo, rekao je za Danas zamenik tužioca u Višem tužilaštvu u Zaječaru Miodrag Canović.

Izvor: Danas, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

Tužilac: Još nismo dobili izveštaj o smrti brata osumnjičenog za ubistvo male Danke

Tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru Miodrag Canović rekao je da još uvek nije stigao zapisnik o obdukciji tela D.D, brata osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić.

Izvor: Radio 021, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

VJT u Zaječaru još nije dobio zapisnik o obdukciji tela Dalibora D.

VJT u Zaječaru još nije dobio zapisnik o obdukciji tela Dalibora D.

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru Miodrag Canović rekao je za Tanjug da još uvek nije stigao zapisnik o izvršenoj odbukciji tela Dalibora D., brata osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, kao i da nije pročitao navode medija da je on preminuo nasilnom smrću.. Pojedini mediji danas su objavili vest da je odbukcija pokazala da je brat Dejana D., Dalibor D. koji je preminuo tokom policijskoj zadržavanja preminuo nasilnom smrću, međutim u tužilaštvo...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

NVO: Tužilaštvo da obavesti javnost o sudsko-medicinskom veštačenju tela D.D. iz Bora

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je danas zaječarsko Više javno tužilaštvo da obavesti javnost o rezultatima sudskomedicinskog veštačenja...

Izvor: Danas, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

Glavni javni tužilac se oglasio o navodima medija da je jedan od osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić preminuo nasilnom smrću: Evo šta je rekao

Nakon navoda pojedinih medija da je Dalibor Dragijević (40), koji je bio osumnjičen da je pomogao bratu Dejanu Dragijeviću (50) da sakriju telo ubijene Danke...

Izvor: Blic, 19.Apr.2024

Detaljnije >>