Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Delegacija Sirijske Arapske Republike posetila Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu

Privredna delegacija Sirijske Arapske Republike posetila je Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu.

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2024, 09:01

Detaljnije >>

U izraelskim napadima na jug Libana poginulo dvoje dece i borac Hezbolaha

U izraelskim napadima na dva cilja na jugu Libana danas je poginulo dvoje sirijske dece i borac libanskog islamističkog Hezbolaha, javili su državni mediji.

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2024, 15:29

Detaljnije >>

Turski sud osudio kurdskog lidera Demirtaša na više od 20 godina zatvora

Turski sud osudio je danas kurdskog lidera Selahatina Demirtaša na više od 20 godina zatvora, zajedno sa drugim zvaničnicima...

Izvor: Blic, 16.Maj.2024, 17:49

Detaljnije >>

Rumunski graničari otkrili 62 sirijska migranta na prelazu sa Bugarskom

Rumunski graničari otkrili 62 sirijska migranta na prelazu sa Bugarskom

Rumuska granična policija je na prelazu Kalafat sa Bugarskom otkrila 62 sirijska državljana sakrivena u poluprikolici i tovarnom delu kamiona, saopštio je danas rumunski Generalni inspektorat granične policije.. Kamionom, registrovanom u Litvaniji, upravljao je 33-godišnji vozač iz ove zemlje, a prevozio je vreće sa zemljom za cveće i ukrasnom korom na relaciji Bugarska-Mađarska. U poluprikolici su bile skrivene 33 osobe, 31 muškarac i dve žene iz Sirije, a...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2024

Detaljnije >>

NATO agresija, NATO tribunal i NATO Srebrenica vode NATO u poraz

NATO agresija, NATO tribunal i NATO Srebrenica vode NATO u poraz

Autor: Vladimir Kršljanin Za nas Srbe, NATO je sa razlogom postao sinonim (ili skraćenica) za najveće svetsko zlo našeg vremena, a možda i svih vremena. Oni koji nisu doživeli što i mi, za to zlo upotrebljavaju različite termine: "zapadna oligarhija", "Kolektivni zapad", "zapadni hegemonizam", "svetska zakulisa", "neokolonijalizam" itd. A radi se, nesumnjivo, i to potvrđuju agresija na našu zemlju koja još uvek traje, genocidni napadi na Irak, Libiju i Gazu, podrška neonacistima...

Izvor: Vostok.rs, 14.Maj.2024, 23:35

Detaljnije >>

Palestinci sutra obeležavaju 76 godina od masovnog proterivanja 1948. godine

Palestinci sutra obeležavaju 76 godina od masovnog proterivanja 1948. godine

Palestinci iz Gaze obeležiće sutra Nakbu, odnosno "katastrofu", na 76. godišnjicu njihovog masovnog proterivanja sa teritorije današnjeg Izraela, kada je oko 700.000 Palestinaca bežeći napustilo svoje domove tokom Arapsko-izraelskog rata 1948. godine, posle kojeg je uspostavljena država Izrael.. Posle rata Izrael je zabranio povratak Palestincima, koji bi tada, u granicama te države bili većina, zbog čega oni žive kao naizgled trajna izbeglička zajednica od šest miliona...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2024

Detaljnije >>

Određen pritvor za petoro stranih državljana koji se sumnjiče za otmicu u Sarajevu

SARAJEVO – Opštinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za petoro stranih državljana koji se sumnjiče da su u četvrtak oteli A.E.A, državljana Sirije.

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2024, 16:44

Detaljnije >>